Mati Põdrale kingiti tänulill

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Põdra leiab, et põhitöö kõrvalt millegi meeldivaga tegelemine vähendab stressi.
Mati Põdra leiab, et põhitöö kõrvalt millegi meeldivaga tegelemine vähendab stressi. Foto: Karin Klaus

Kuna käesolev aasta on nimetatud Euroopa vabatahtlike aastaks, väärtustab heategevusorganisatsioon Shalom vabatahtlike tööd ja tõstab igal kuul esile mõne Pärnumaa vabatahtliku, kinkides talle elava lille.

Augusti tänulille pälvis dirigent ja muusikaõpetaja Mati Põdra, kes aitas kaasa “Augustiunetuse” tänavafestivali korraldamisel. Kokku osales festivalil ligemale 20 vabatahtlikku abilist.

“Mulle endale tundus, et seda, mida ma tegin, polnud kuigi palju,” oli Põdra tunnustusest kuuldes veidi üllatunud. “Festivali avamisel Koidula pargis mängisime natuke pilli, kutsusin kokku oma kunagise dixieland-bändi, natukene aitasin helipuldi juures Rannapargis, natuke hoidsin õhtusel tuleetendusel korda. Tapvalt suure tööna see igatahes ei tundunud.”

Vabatahtlikel pole suurüritustel tavaliselt palju aega sündmust ennast nautida, sest tuleb tööpostil olla ja anda oma panus, et masinavärk töötaks õlitatult.

“See on üsna tavapärane, et suur osa pärnakaid jookseb suvel ringi aina midagi korraldades, lips ees ja nägu kaame, sellal kui teised puhkavad,” muigas Põdra. “Kogu elu koosnebki valikutest.”

Tänulille pälvinud mees korraldab tihti ka ise üritusi, kuid pole oma sõnutsi vabatahtlikke appi kutsuda taibanud. Ent vabatahtlikuks tegevuseks võib nimetada sedagi, kui näiteks pasunakoor linnas kontserdi korraldab: kõik tulevad välja oma vabast ajast, ise tassitakse pillid kohale, pannakse heliseadmed üles ja pärast pakitakse jälle kokku.

Põdra on mitmendat aastat kaitseliitlane ja seegi organisatsioon põhineb suuresti vabatahtlikul tegevusel.

Muusikaõpetaja leiab, et on asjad, mida tehakse leiva lauale teenimiseks, ja asjad, mida tehakse hea seltskonna, mõnusa ajaveetmise ja lusti pärast. Töö kõrvalt millegi meeldivaga tegeldes väheneb stress ja edeneb paremini põhitöögi, olgu see siis tuumafüüsika, firmajuhtimine või poes müümine.

Mitu aastat Islandil elanud mees tõdes, et selle saareriigi väiksemates maakohtades tehakse palju tööd ära tänu tugevale kogukonnatundele. Külapeo korraldamisel löövad kaasa kõik, vaid muusikud tellitakse vahel väljastpoolt.

“Inimesed on tavaliselt multitalendid ja oskavad peale oma ameti veel midagi,” arvas Põdra. “Miks siis mitte seda vabatahtliku töös ära kasutada?”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles