Galerii: suurtes parvedes kuldnokad joonistavad põnevaid mustreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimastel päevadel on mõnel pool pakkunud vaatemängu suured kuldnokaparved, mis kõrgema puu latva või elektritraatidele maanduvad ja sealt ühtäkki minema lendavad.

Keskkonnaagentuuri elusloodusosakonna spetsialisti Jaak Tammekännu sõnutsi käituvad kuldnokad niiviisi turvalisuse pärast.

„Nad otsivad toitumiseks kohti, näiteks mõnda muruplatsi, kust võiks leida putukaid või pärast vihmasadu vihmausse,” seletas Tammekänd. „Samuti ei ütle nad ära põõsastel leiduvatest marjadest.”

Pikalt kestnud kuum on Tammekännu arvates kuldnokkadele meele järele, sest putukaid nende toidulauale peaks jaguma. „Kuldnokkadele on ebasobiv pikem vihmaperiood, kui pojad võivad nälga jääda ja pesitsus nurjub,” rääkis ta.

Tammekännu jutu järgi on siinsed kuldnokaparved tavaliselt mõnekümnepealised, aga vahel näeb niisuguseid, kus linde mitusada. „Nii suuri parvi kui kuldnokkade talvitusaladel Lõuna- ja Lääne-Euroopas meie kandis ei ole. Seal võib mõnesse parve koguneda kümme tuhat lindu, kes lennates põnevaid mustreid loovad.”

Öösiti kogunevad kuldnokad roostikku, mis pakub vaenlaste eest kaitset. „Täna ööbis Pulgojal umbes 2000 kuldnokka. See oli päris võimas vaatepilt, kui nad hommikul lendu tõusid ja väiksemate salkadena toiduotsingutele lendasid.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles