11. november meelitab noorpaare naituma

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagiline päev on juba nädala pärast.
Maagiline päev on juba nädala pärast. Foto: Urmas Luik

Tuleva nädala reedel ehk 11.11.11 soovib Pärnu maavalitsuse rahvastikutoimingute talituses abielluda 11 noorpaari. See päev on talitusele käesoleva aasta abielurohkeim.

Talituse juhataja Liis Rausk rääkis, et kuigi reedeti on talituses tavapärane kodanike vastuvõtt hommikupoolikul kella 12ni ja abielude sõlmimisega tehakse algust kell 14, siis seekord, tulles vastu abiellujate soovile, tehakse tööpäeva ajakavas erand. Kaks rahvastikutoimingute talituse ametnikku jätkab vastuvõttu ettenähtud ajani ja kaks ametnikku on pulmapaaride teenistuses.

”Esimene seaduslik abieluliit sõlmitakse kell 11.30 ja viimasele paarile kõlab pulmamarss 16.30,” täpsustas Rausk ning lisas, et suvel ei ennustanud miski, et nii paljud paarid 11. novembrit oma pulmapäevaks soovivad.

Pärnu 11 paarile võib võrdluseks tuua, et Tartu rahvastikutoimingute talituses sõlmitakse tänavu 11. novembril kümme abielu.

Rauski sõnutsi näitas vaid üks paaridest üles tõelist huvi: tandem esitas avalduse 11. novembri suhtes nii aegsasti, kui seadus lubab, ehk kolm kuud varem. Seda põhjusel, et soovitud kuupäeval endale sobiv registreerimisaegki saada.

Selgituseks olgu öeldud, et avalduse esitamise ja abielu sõlmimise vahele peab seadusest tulenevalt jääma üks kuu ja abiellumisaja saab valida kolme kuu jooksul. Saab ka lühendada kuuajalist ooteaega ja abiellumiskuupäeva edasi lükata kuni kuus kuud, aga need on erijuhud mõjuval põhjusel.

Rausk ütles, et pole abiellujatelt kuulnud, nagu kuulutaks 11. november midagi väga tähenduslikku või maagilist. Küll on naitujad nentinud ilusat numbrikombinatsiooni.

Mullune kirjapildis nõiduslikuna näiv daatum 10.10.10 sattus pühapäevale ja Pärnu maavalitsuses ega Pärnumaa kogudustes ei sõlmitud sel oktoobripäeval ühtki abielu.

2009. aasta 9. septembril sõlmiti Pärnu maakonnas kuus abieluliitu. 2008. aasta 8. augustil ütles maavalitsuses jah-sõna kümme ja kogudustes kolm paari.

Rauski meenutust mööda ringles kolme aasta eest jutt, et kombinatsioon 08.08.08 on maagilise jõuga ja tõotab õnne. Daatumit 07.07.07 olevat samuti ümbritsenud eriline aura. Tol päeval kinnitas Pärnu maavalitsuses oma kooselu ametlikult kaheksa paari ja kogudustes andis teineteisele tõotuse samuti kaheksa paari.

Rausk on oma kogemuse põhjal täheldanud, et kui osa abiellujatest mõtlebki pulmapäeva valides numbrikombinatsioonile, siis teine osa peab tähtsaks isiklikku suhet selle kuupäevaga, nagu näiteks tutvumist või kooselu algust.

“Mõne paari puhul ei oma kuupäev mingit tähendust, kuupäevast olulisem on ametlik paariminek teoks teha. Siiski on midagi, mis on vist kõikidel paaridel ühine: soov, et abielu õnnestuks,” leidis Rausk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles