Koristustalgute Eesti juht: Tehti ära suurem töö, kui eeldasime

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmakoristuspäeva staap.
Maailmakoristuspäeva staap. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Maailmakoristuspäeva Eesti juhi, Pärnust pärit Raimo Matvere sõnutsi tehti eile ära oodatust rohkem tööd, sest eestlased pigem koristavad, kui sellest teada annavad.

"Päev läks korda! Inimesed olid päris aktiivselt väljas, kuid tundub, et eestlastel on väga praktiline meel: minnakse koristama, kuid registreerimine ja oma talgutest teada andmine on teisejärguline. Tähtis on see, et tullakse pundiga kokku ja tehakse midagi ära," rääkis maailmakoristuspäeva Eesti juht Raimo Matvere. 

Matvere jutu järgi oli palju spontaanseid minekuid, kus otsustati alles talgupäeva hommikul koristama minna, sest teati, kus metsatukas prügi on.

Mmaailmakoristuspäeva koordinaatori Raimo Matvere hinnangul koristati Eestis üle kahe korra rohkem prügi, kui kaardistatud oli.
Mmaailmakoristuspäeva koordinaatori Raimo Matvere hinnangul koristati Eestis üle kahe korra rohkem prügi, kui kaardistatud oli. Foto: LAILA KAASIK/TARTU POSTIMEES /

"Eestlased korjasid 500 liitrit prügi inimese kohta, siis visualiseerides tuleb seda 2,5 suurt kilekotitäit prügi. Oldi toimekad ja saime paar tundi pärast koristuse algust kõnesid, et "kuulge, meil on esimene punkt tehtud, andke järgmine"," rääkis algatuse juht.

Matvere usub, et prügiteema jõudis koristuspäevaga uuesti päevakorda, sest Eesti ei ole veel päris puhas põhjamaa. "Me oleme veidi uinunud, kuna jäätmekäitlus läheb järjest paremaks ja inimesed on aina teadlikumad. Ka kevadisi talgupäevi on kümme aastat tehtud ja tundub, et ei olegi enam probleeme, aga kaardistamine näitas, et ikka on," tõdes ta.

"Selle koristuspäevaga sai ikka päris koledaid kohti korda tehtud. Usun, et meil on pärast seda päeva jälle mõni teadlikum inimene juures," avaldas Matvere lootust.
Päeva mahtus palju toredaid isiklikke lugusid. "Näiteks käis üks mees üksi Harilaidu koristamas," ütles Matvere.

Eestis kaardistati Matvere andmeil umnbkaudu 2000 kuupmeetrit prügi. "Aga koristati ilmselt 5000 kuupmeetri kanti. Tehti ära palju suurem töö, kui me eeldada oskasime," oli Matvere rahul. "Kogu Eestis võttis osa ligemale 9500 inimest, aga ma usun, et see number oli veel suurem. Osa talguid ei ole veel toimunud ja endiselt ei tea me kõiki koristuskohti."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles