Pärnumaa saadikud ei muuda meelt

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlane Jüri Jaanson sõnas, et praegune töövõimetu valitsus võiks laiali minna.
Reformierakondlane Jüri Jaanson sõnas, et praegune töövõimetu valitsus võiks laiali minna. Foto: Urmas Luik

Sotsiaaldemokraadid esitasid riigikogule eelnõu, millega taotlevad parlamendi heakskiitu rändepakti suhtes. Isamaa oma meelt ei muuda, nii otsustati eilsel fraktsiooni koosolekul.

“Alguses prooviti riigikogust mööda minna ja nüüd omakorda valitsusest. Isamaale on see oluline küsimus ja seisukoht on kujundatud juba varem. Meile on tähtis, et Eesti saaks alati otsustada rände teemal ise, üldsõnaliste deklaratsioonidega ühinemata,” ütles Isamaa aseesimees, riigikogu liige ja Pärnu linnavolikogu esimees Andres Metsoja.

Reformierakonna fraktsiooni liige Toomas Kivimägi on seda meelt, et ÜRO ränderaamistiku arutelu toomine parlamenti pole seotud selle sisu, vaid tehnilise katsega päästa valitsuskoalitsiooni. “Ränderaamistiku üle otsustamine on täielikult valitsuse pädevuses, ent see ei suuda kokku leppida. Eesti Vabariigi valitsust de facto enam ei eksisteeri,” märkis Kivimägi.

Küll toetab Kivimägi Eesti ühinemist ÜRO ränderaamistikuga. “Rände mastaabid kasvavad aasta-aastalt, mistõttu vajab see riikideüleseid kokkuleppeid, vältimaks sellega seotud negatiivseid tagajärgi. Dokumendis on seisukohti, mille suhtes on eriarvamusi, ent tegemist on deklaratsiooni, mitte siduvate kohustustega Eestile,” lisas ta.

Kivimägiga samal seisukohal on teinegi Reformierakonna esindaja Jüri Jaanson. Ta ei näe põhjust rändelepet toetada, sest valitsus on töövõimetu.

“Selline valitsus võiks laiali minna. Praegune otsustamatus on Eestile välispoliitiliselt toonud korvamatut kahju. Ometi leian, et Eesti peaks ränderaamistikuga ühinema, sest see pole juriidiliselt siduv ja järgib meie pikaajalist välispoliitilist joont,” selgitas Jaanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles