Muuseumis tuleb loeng Paul Keresest

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maletaja Paul Keresele kuulunud hõbedast malekomplekt, mille tema järeltulijad on tallel hoidnud.
Maletaja Paul Keresele kuulunud hõbedast malekomplekt, mille tema järeltulijad on tallel hoidnud. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Pärnu muuseumi kõigile huvilistele avatud loengusari „Pärnu ja Pärnumaa ajaloo uurimisest“ on võtnud sel sügisel ette Pärnumaa suurkujude tutvustamise. Kes ikkagi oli Paul Keres ja miks ta ei saanud maailmameistriks?

Neid küsimusi esitavad eestlased ikka ja jälle. Sel neljapäeval kell 15.30 on pärnakate ette Paul Keresest (1916–1975) ja malest rääkima kutsutud majandusteadlane ja Eesti kirimaleföderatsiooni kunagine asepresident Erik Terk.

Pikka aega malemaailma tippklassi kuulunud Keres oli ühtlasi mitmes keeles avaldatud maleraamatute autor, ilmselt omal ajal kõige enam tuntud eestlane maailmas.

Kodulinnas Pärnus tõusis Keres Eesti koolinoorte esimaletajaks ja võitis 13aastaselt Pärnu täiskasvanute välkmale meistrivõistlused. 1935. aastal tuli Keres esimest korda Eesti meistriks ja näitas säravat mängu Varssavi maleolümpial. Samal aastal võitis ta Euroopa kirimaletajate tippturniiri.

Kerese saavutused ja kõrge spordieetika aitasid propageerida malet nii kodu- kui välismaal. Tal oli ülioluline roll eestluse järjepidevuse kandjana kodumaale rasketel aastatel. 1999. aastal valiti Keres rahvahääletusel Eesti sajandi sportlaseks, tema portree on kujutatud Eesti margil, Eesti Panga viiekroonisel rahatähel ja 2016. aastal Eesti Panga välja lastud kaheeurosel mälestusmündil.

Loengusari on eelkõige mõeldud täienduskoolitusena Pärnu ja Pärnumaa õpetajatele, kuid oodatud on ülejäänud ajaloohuvilisedki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles