KIKilt soodustuse väljapetmine päädis vara arestimise ja 8000eurose karistusega

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herefordi veised karjakoplis.
Herefordi veised karjakoplis. Foto: Peeter Kümmel

Pärnu maakohus tunnistas Põhja-Pärnumaal poollooduslike kooslustega maaüksusi hooldava MTÜ Sökal ja selle juhatuse liikme Riivo Liini süüdi keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) soodustuse välja petmises ja mõistis mõlemale rahalise karistuse ligemale 8000 eurot.

Maakohus tunnistas täna Liini ja Sökali süüdi soodustuskelmuses. Liinile määras kohus 800 eurot rahalist karistust ja MTÜ-le 7000 eurot tingimisi aastase katseajaga.

Sökal sai 2013. aastal KIKilt üle 56 000 euro toetust lihaveiste soetamiseks poollooduslike kooslustega maaüksuste hoolduseks. Projekti taotluses soovis Sökal soetada 30 Herefordi tõugu veist ja korraldada nende transporti karjatamisaladele.

“Selleks, et saada KIKi rahastus võimalikult suures summas ja pääseda omafinantseeringu tasumisest, leppis MTÜ Sökal OÜ Halingaga kokku valeandmetega hinnapakkumise ja ostu-müügilepingu esitamises,” selgitas Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe. “Veised osteti tegelikkuses kolmandast ettevõttest madalama hinna eest ja müügitehing OÜ Halingaga oli prokuratuuri hinnangul näilik.”

Liin ei tunnistanud end kohtus süüdi, vaid leidis, et pole valeandmeid esitanud. Firma on tema väitel tegus ja loomad on soetatud. KIKi tsiviilhagi Liin aga tunnistas.

Kohus rahuldas KIKi tsiviilhagi kogu toetussumma ulatuses. Hagi tagamiseks on kohus arestinud Sökalile mõeldud põllumajandus registrite ja informatsiooni ameti pindalatoetused 55 632,61 eurot.

“Karistuse mõistmisel arvestas kohus, et teo toimepanekust on möödas üle viie aasta, mõlemad süüdistatavad on varem kriminaalkorras karistamata ja vahepealsel ajal pole kuritegusid toime pandud,” märkis kohtunik Igor Pütsep.

OÜ Halingale heitis prokuratuur ette pettusele kaasaaitamist, kuid kohus lõpetas kriminaalasja osaühingu ja selle esindaja Raul Peetsoni suhtes oportuniteedi põhimõttel.

Kriminaalasja lõpetamist taotles kaitsja ja prokuratuur nõustus taotlusega, sest osaühingu panus kuriteos ei olnud prokuratuuri hinnangul suur. 

Samuti mõistis kohus süüdistatavatelt välja menetluskulud kogusummas 2850 eurot.

Kohtuotsus ei ole jõustunud, pooltel on õigus esitada Pärnu maakohtule seitsme päeva jooksul apellatsiooniteade. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles