Hambaravihüvitist kasutati mullu enam kui poole miljoni euro eest

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa esmatasandi valdkonna juhi Külli Friedemanni sõnul on amet hambaarstidelt saanud tagasisidet, et neid külastavad inimesed, kes ei ole pikalt või kunagi varem nende vastuvõtul käinud.
Haigekassa esmatasandi valdkonna juhi Külli Friedemanni sõnul on amet hambaarstidelt saanud tagasisidet, et neid külastavad inimesed, kes ei ole pikalt või kunagi varem nende vastuvõtul käinud. Foto: Marko Saarm

Mullu kasutas täiskasvanute hambaravihüvitist maakonnas üle 10 000 inimese kokku enam kui poole miljoni euro eest. Kasvav hambaarstide külastatavus on haigekassa teatel kinnitus, et hambaravihüvitis on aidanud paljudel pöörduda kontrolli ja alustada vajadusel hambahaiguse ravi.

"Suur hüvitise kasutajate hulk näitab selgelt toetuse vajalikkust," kommenteeris tervise- ja tööminister Riina Sikkut. Kuna hambaravi on kallis teenus, ei saanud tema sõnutsi enne hüvitise jõustumist väga suur hulk inimesi Eestis endale hambaravi lubada: need inimesed pidid väiksema sissetuleku tõttu tegema elus muid valikud ja sageli ei olnud hambaravi nende teenuste seas, mida igapäevaste kulutuste kõrval lubada sai.

85 euro suurune hambaravihüvitis on ministri kinnitusel väga oluline riigipoolne tugi paljudele sihtrühmadele, näiteks vanadus- ja töövõimetuspensionäridele, osalise või puuduva töövõimega inimestele. Suur hüvitise kasutajate hulk on tema sõnutsi ka lapseootel naiste ja alla üheaastaste laste emad seas, kellele samuti kehtib 85-eurone aastane hambaravihüvitis väikese omaosalusega.

Suur hüvitise kasutajate hulk näitab selgelt toetuse vajalikkust.
Riina Sikkut

Haigekassa esmatasandi valdkonna juhi Külli Friedemanni sõnul on hambaravisoodustuse eesmärk parandada hambaravi kättesaadavust just neile, kes seda kõige enam vajavad. "Me oleme hambaarstidelt saanud tagasisidet, et neid külastavad inimesed, kes ei ole pikalt või kunagi varem nende vastuvõtul käinud," kinnitas ta.

Amet uuris möödunud aasta sügisel hüvitise kasutust ka inimeste sissetulekute lõikes. Esmane analüüsi tulemuste kohaselt on üle poolte hüvitiste kasutajates need, kes saavad miinimumpalka või kellel puudub sissetulek. See näitab Friedemanni sõnutsi, et hambaravihüvitis on inimestele abiks ja oluline samm parema suutervise poole.

Selge on see, et meie kõigi ühine raviraha ei pea hambaravist saadavat kasumit kinni maksma.
Külli Friedemann

Hambaraviteenustele, mida hüvitab haigekassa, on üle Eesti kehtestatud ühtne hinnakiri, mis on loodud koostööd hambaarstidega ning mis vastab tegelikele teenuste hindadele. Ühtne hinnakiri annab Friedemanni selgitusel inimestele kindlustunde, et nad saavad igal pool sama raha eest sama palju teenust.

Hinnakirja uuendatakse regulaarselt ja sinna on arvestatud juurde raviks kuluv aeg, seadmete kulu ning inimeste aeg ja palk. "Sellest aastast rakendatakse hinnakirjas ka tervishoiutöötajate palgakomponent ja uus IT komponent,“ selgitab Friedemann.

Hambaraviasutuste enda hinnad erinevad maa- ja linnapiirkondades päris palju ning ühtne hinnakiri ja haigekassa piirhind mõjutavad hambaravi teenusepakkujate sissetulekut erinevalt.

"Hinnakirjas ei ole loomulikult arvestatud Tallinna kesklinna rendi hindasid, vaid need on Eesti keskmised hinnad," kommenteeris Friedemann. "Selge on see, et meie kõigi ühine raviraha ei pea hambaravist saadavat kasumit kinni maksma, vaid Eesti inimeste suutervist parandama."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles