Poliitikud ja külavanemad arutavad, kuidas EIT ellu jääb

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhimaanteed pidi maasturiga sõitvale linnainimesele võib avaneda küll idülliline pilt, kuid kõik mured ei pruugi alati olla arusaadavad.
Põhimaanteed pidi maasturiga sõitvale linnainimesele võib avaneda küll idülliline pilt, kuid kõik mured ei pruugi alati olla arusaadavad. Foto: Henn Soodla

Külaliikumise Kodukant korraldatud üle-eestiline külavanemate foorum “Külavanem – maaelu kujundaja?” toob laupäeval Pärnu debatile tipp-poliitikud, arutamaks valimiste eel maaelu sõlmküsimusi.

Debatil osalevad majandus- ja taristuminister Kadri Simson Keskerakonnast, riigikogu liige ja kunagine maaeluminister Urmas Kruuse Reformierakonnast, Vabaerakonna esimees Kaul Nurm, Elurikkuse Erakonna juhatuse liige Artur Talvik, ajakirjanik ja endine Põlva maavanem Igor Taro Eesti 200st, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna maaelutoimkonna koordinaator Merry Aart, Saarde vallavolikogu esimees Kadri-Aija Viik Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast ja Tori vallavanem Lauri Luur Isamaast. Debatti juhib ajakirjanik Krister Paris.

“Riigikogus jääb järjest vähemaks neid inimesi, kes ise maal elavad ja seeläbi igapäevaelu maal tunnevad,” väitis Kodukandi külavanemate juhtrühma liige, Raka külavanem, omaaegne põllumajandusminister ja nelja varasema parlamendikoosseisu liige Tiit Tammsaar. “Seega, mina soovitaksin küll valimistel eelistada oma küla või kodukandi kandidaate, sest nemad lähenevad maaelu probleemidele süvitsi.”

Tammsaare sõnutsi võib põhimaanteed pidi maasturiga sõitvale linnainimesele avaneda küll idülliline pilt, kuid kõik mured ei pruugi alati olla arusaadavad. “Ei teata, kuidas EIT ellu jääb. Ehk siis e nagu elekter, i nagu internet ja t nagu teed,” selgitas ta.

Pärast haldusreformi on Tammsaare hinnangul maaelu suurim oht ääremaastumine. “Seda on mitmelt poolt kuulda, et vallavõimu kaugenemine teeb muret,” ütles Tammsaar.

Eesti Külaliikumise Kodukant juhatuse liige Krista Habakukk kinnitas, et needsamad kitsaskohad on välja toodud Kodukandi küsitlustes. “Üle-eestilisele külavanemate foorumile saavad külavanemad ja külade eestvedajad kokku tulla ja jagada nii edulugusid kui oma muredest rääkida. Koos poliitikutega on foorumil hea võimalus probleemidele lahendusi otsida,” märkis Habakukk.

Pärnu Postimees teeb poliitikute debatist laupäeva pärastlõunal otseülekande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles