Lindude ränne on juba alanud

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed hallhaned on juba kohale jõudnud, kuid suurem ränne algab püsivate soojakraadidega. Foto on illustratiivne.
Esimesed hallhaned on juba kohale jõudnud, kuid suurem ränne algab püsivate soojakraadidega. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Hoolimata praegusest külmalainest olid sooja veebruari lõpus juba esimesed linnud kohal ja ränne oli alanud, kuigi põnevamaid tegelasi kohtab alles siis, kui soe jääb püsima.

“Veebruari lõpus läks soojemaks ja hakkas juba midagi toimuma. Esimesed kiivitajad ja põldlõokesed jõudsid kohale, kuid siis kiskus ilma jälle talviseks ja pani rändele pidurid peale. Aga viimastel päevadel on jälle liikumist täheldada,” rääkis keskkonnaagentuuri eluslooduse spetsialist Jaak Tammekänd.

Esimesed kolm sookurge jõudsid 3. märtsil Saaremaale. Rannikul on esimesed haned kohal ja sisemaalgi on hanesid nähtud, aga suurest hulgast lindudest ei saa veel Tammekännu sõnutsi juttu olla. Kuid mõnel liigil käib ränne juba päris aktiivselt.

Näiteks hõbekajakal, hallvaresel, künnivaresel ja hakil, keda inimesed rändlindudeks ei pea, kuid kes talvituvad Poolas ja Saksamaal. “Hakkidel-varestel käib juba suur ränne, mida suurte ööbimiskogumitena on Pärnuski näha. Samuti näeb hõbekajakaid, kes on oma territooriumidel majade katustel,” ütles ekspert.

Tammekännu ütlust mööda ootavad ornitoloogid suuremat soojalainet. “Pole küll pikemat ilmaprognoosi jälginud, aga kui püsivalt jääb 5–10 kraadi vahele, siis läheb ränne aktiivselt lahti,” lõpetas Tammekänd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles