Saardes saab peagi tutvuda tuuleparkide planeeringutega

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Elektrituulik.
Elektrituulik. Foto: Eero Vabamägi

Kahe ja poole aasta eest, oktoobris 2016 algatati Saarde vallas kolm detailplaneeringut, rajamaks Kamali ja Tõlla külla tuulepark. Nüüd, mai alguses pannakse planeeringud avalikult välja, et kohalikudki saaksid sõna sekka öelda.

Kolm planeeringuala jäävad Saarde valla kirdeossa, Kamali ja Tõlla külla ja hõlmavad kokku ligemale 60 hektarit. Planeeringutega on määratud kümne elektrituuliku ehitusõigus. Iga tuuliku maksimumvõimsus oleks viis megavatti ja suurim kõrgus 250 meetrit.

Samuti on vaja rekonstrueerida kohalikud tuulikuteni viivad teed: laiendada neid 4,5 meetrini ja tugevdada, et need kannaksid tiivikuid kohale viivat raskeveokeid.

Saardeski oli oluline, et tuulikud ei hakkaks segama riigikaitseliste ehitiste, näiteks õhuseireradarite tööd.

Juba plaani algfaasis 2017. aastal andiski kaitseministeerium teada, et ühele kolmest planeeringualast ei ole võimalik kavandatud mahus tuulikuid rajada. Ministeeriumi ja arendaja koostöös leiti neile siiski sobivad asukohad.

Kui esmalt arendas Saardes tuuleparke OÜ Karmel Energia, siis nüüd OÜ Tuulepealne Maa.

Tuulikuparkide detailplaneeringute eelnõude ja keskkonnamõju strateegilise hindamise aruande eelnõu avalik väljapanek kestab 13. maist 14. juunini. Dokumentidega saab tutvuda Saarde vallavalitsuses, Tihemetsa spordihoones ja valla veebilehel.

Väljapaneku jooksul on kõigil õigus avaldada kirjalikult arvamust nii planeeringute kui aruande kohta. Tulemuste arutelu algab 18. juunil kell 17 Kilingi-Nõmme klubis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles