Kihnu pulmad ripuvad terve aasta seinal

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Kuude kaupa on kalendaarium kihnu- ja ingliskeelne ning iga foto alt saab teada, mida ja miks Kihnu pulmas tehti või tehakse.
Kuude kaupa on kalendaarium kihnu- ja ingliskeelne ning iga foto alt saab teada, mida ja miks Kihnu pulmas tehti või tehakse. Foto: Mailiis Ollino

Mitmepäevane Kihnu pulm lõpeb piimasupi ja pillimeeste norskamisega – sellise teadmise annab “Kihnu pulmade kaalender 2020”, mis trükivärskena tutvustab kihnlaste kombestikku sõnas ja pildis.

Esimene visuaal Kihnu pulmast on pärit Kihnu naivisti Karjamua Juani ehk Jaan Oadi lõuendilt, mille autor 13aastasena käis Korõksõ talus pulmapeol. Sellel 1912. aastal peetud pidu kajastavalt maalilt on pärimuskultuuri ja kombestiku uurijad saanud vastuse mitmele küsimusele tollase riietuse, toitude ja pillide kohta.

“Kuna peale leivakoti tulid pulmalistega kaasa koerad, siis oli jahti oi kui palju. Olen ise lindistanud üht peni, kes Tara Mitta akordionimängule polkarütmis kaasa haukus,” kirjutab SA Kihnu Kultuuri Instituudi egiidi all koostatud ja trükitud seinakalendris Mark Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles