Ehitusplatsil tuleb enim ette kõrgelt kukkumist

Meelis Kalme
Copy
Ehitussektori tööõnnetuste peapõhjus on kõrgusest kukkumine. Pilt on illustreeriv.
Ehitussektori tööõnnetuste peapõhjus on kõrgusest kukkumine. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Hiljutise tööohutuse kontrolli käigus külastasid inspektorid 148 ehitusplatsi kogu riigis ja tuvastasid 422 rikkumist, neist 81 Pärnumaal. Kõik oli korras vaid kümnel platsil ehk 6,7 protsendil töötandritest.

Suurimad probleemid olid seotud tellingutega, mille korrasolek oli kontrollimata. Mitmel ehitusplatsil toetusid tellingud juhuslikele lauajuppidele, tellingupostide all polnud alusplaate, puudusid vahe- või jalapiirded või jäigastusdiagonaalid.

Samuti esines puudusi liikumisteedel, kus ajutised juhtmed ja kaablid olid korralikult kinnitamata.

Töökohtade ohualad olid enamjaolt eraldatud või piiratud, tõstukid korras ja vastasid nõuetele. Tööinspektsiooni teatel on hakanud kinnistuma arusaam, et isikukaitsevahendeid on mõistlik kasutada. 

Tööinspektsiooni järelevalve osakonna juhataja Silja Soone sõnutsi jätab enim soovida üldine tööohutuskontroll ehitusplatsil. “Korrapärase kontrolli käigus tuleksid välja sellised probleemid nagu tellingute ohtlik konstruktsioon ja kiivrita töötajad platsil. Paraku ilmuvad ikka veel mõnel puhul kiivrid pähe alles siis, kui tööinspektor ehitusplatsile jõuab,” märkis ta. “Ehitusplatsi ohutust peab hindama igal nädalal, sest ehitused on pidevas muutumises.”

Ehitussektor on kõrge ohuhinnanguga valdkond, kus jätkuvalt juhtub tööõnnetusi, milles töötaja saab üliraskelt vigastada või hukub. Mullu registreeriti ehituses 440 tööõnnetust, neist 121 rasket ja kolm surmaga lõppenut. Tänavu septembri keskpaiga seisuga on kirja pandud 294 õnnetust, millest 87 olid rasked ja kus neli inimest kaotas elu. 

Enim tuleb ehitusplatsil ette kõrgusest kukkumist. Seetõttu keskenduski seekordne sihtkontroll töökohtade ja liikumisteede, redelite ja tellingute ohutusele, isikukaitsevahendite kasutamisele ja ehitusplatside töö korraldusele.

Tööinspektorid külastasid 148 ehitusplatsi 14 maakonnas. Enim rikkumisi – 123 – tuvastasid nad Harjumaal, järgnesid Pärnu- (81) ja Ida-Virumaa (51).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles