Sauga vallas mõeldakse põhikooli kolimise peale

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune kivist Sauga põhikooli hoone valmis 1938. aastal.
Praegune kivist Sauga põhikooli hoone valmis 1938. aastal. Foto: Ardi Truija

Sauga valla ainus kool, Sauga põhikool asub vallakeskusest ja muust asustusest eemal Nurme tee ääres teisel pool Sauga jõge, mistõttu valla humanitaarkomisjon on arutanud kooli alevikku ületoomist.

Vallavanem Priit Ruut märkis, et kaalutlustest kolida koolimaja mõnele muule pinnale, näiteks vallamajja, on jõutud tõdemuseni, et selleks tuleb alevikku siiski uus koolihoone ehitada. Et vallal praegu raha pole, on tegu pikema perspektiiviga.

“See seisukoht on kõigil, et kool peaks olema alevikus, kus on inimesed, aga praegu jõudsime selle järelduseni, et kombineeritud lahendused ei sobi. Tuleks ehitada täiesti uus koolimaja, aga ma ei näe, et selleks lähiaastatel mingi võimalus tekiks,” tõdes vallavanem.

Kõige suurema koormuse on valla rahakotile pannud käimasolev Tammiste vee- ja kanalisatsiooniprojekt, kus valla omaosalus on niivõrd suur, et vähemasti järgmisel aastal ei saa vald millegi muu tarvis laenu võtta. See tähendab, et investeerida saab seni vaid seda raha, mille vald kõhu kõrvalt kokku hoiab.

“Uue koolimaja ehitamine on niivõrd mahukas projekt, seda praegu omavahenditega kindlasti ei tee. Kui Euroopa Liidu raha hakkab liikuma 2014. aastal, mil algab uus rahastamisperiood, äkki siis sellesse perioodi mõelda seda asja. Vaatame, mis seis on meil siis. Seni toimetame ikka oma vanas koolis edasi,” selgitas Ruut.

Konkreetset asukohta, kus võiks uus koolimaja asuda, välja valitud ei ole, sest tegu on alles visiooniga. Alevikus on nii valla- kui riigimaad.

Seda, et kool tuleks vallaelanikele mugavamasse kohta tuua, näitavad arvudki. Sauga vallas on kolm ja poolsada kooliealist last, neist valdav osa õpib Pärnu linna koolides. Sauga põhikoolis õpib omakorda arvestatav osa ülejäänud omavalitsuste lapsi.

Õpilasi viib hommikul Sauga põhikooli ja toob pärast pikapäevarühma koju valla koolibuss, kuid tunnid lõpevad neil eri ajal.

Kooli juurest liigub mitu korda päevas läbi Sauga alevikku ja linna sõitev liinibuss number 57.

Valla praegune suurprojekt Tammistes peaks selle aasta lõpuks valmima ja ehitaja on töödega graafikus. Tööde tulemusena rajatakse tsentraalne vee- ja kanalisatsioonitorustik Tammiste vanasse suvilarajooni ossa, uutes arendustes on kommunikatsioonid enne valmis ehitatud.

Rõõmu kõrval peatsest veest on tegijad kohanud kõiksugu suhtumist. Näiteks asub üldkasutatav tee eramaal ja sealt ei lubata toruga läbi. Vallavanem tunnistas, et Tammiste rahva elu on kopatöödest johtuvalt mõnda aega häiritud, kuid peagi saab see aeg mööda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles