Kaheksa kaitsealust looduse üksikobjekti kaovad registrist

Meelis Kalme
Copy
Maanteel liiklejatele kujutas ohtu Sohlu mänd, mis samuti oli kuivanud ning mille looduskaitseline ja esteetiline väärtus olid kadunud.
Maanteel liiklejatele kujutas ohtu Sohlu mänd, mis samuti oli kuivanud ning mille looduskaitseline ja esteetiline väärtus olid kadunud. Foto: Keskkonnaagentuur

Keskkonnaministeerium esitas eelmisel nädalal ministeeriumidele kooskõlastamiseks ministri määruse eelnõu, millega arvatakse kaitse alt välja kaheksa looduse üksikobjekti, sealhulgas kuuskede kuningas ja Uue-Kabja rändrahn.

Keskkonnaministri määruse kohaselt peitub üksikobjektide kaitse alt välja arvamise põhjus selles, et need on kas minetanud looduskaitseväärtuse või hävinud.

Nõnda on täielikult hävinud Veelikse hiiepärn Saarde vallas Veelikse külas ja Pärnus Kooli tänaval asunud pärn. Samuti Saarde vallas Kikepera külas kasvanud kuuskede kuningas, mis 2017. aasta jaanuaritormi käigus hävimiseni oli Eesti üks jämedamaid kuuski.

Kolm tamme on kaotanud looduskaitselise väärtuse. Näiteks teest seitsme meetri kaugusel Arametsa tamm Põhja-Pärnumaal Metsakülas kujutab kehva seisundi tõttu otsest ohtu liiklejatele: osa tammest on murdunud, puu on seest õõnes, tüve allosa on pehkinud, palju on koorekahjustusi ja kuivanud oksi. Samuti on enamik puu võrast kuivanud ja võra on tee poole kaldu. Väärtuse on kaotanud ka Rehemetsa tamm Saardes Lanksaares ja Veerise tamm Põhja-Pärnumaal Arase külas.

Maanteel liiklejaid ohustas Sohlu mändki Põhja-Pärnumaal. See oli samuti kuivanud ning selle looduskaitseline ja esteetiline väärtus olid kadunud. Maanteeamet sai selle puu eemaldamiseks loa.

Looduskaitselise väärtuse kadumise tõttu arvatakse kaitse alt välja Saarde vallas Tuuliku külas asuv Uue-Kabja rändrahn, millel pole suure lagunemisastme tõttu enam esteetilist väärtust. Rahvapärimuse kandjana, muistendi järgi Vanapagana kapja meenutav rändrahn on lagunenud neljaks tükiks ega meenuta algset, kabja kuju.

Objektide kaitse alt välja arvamisel lähtuti 2007. aastal Taimo Aasma ning 2008. aastal Alvar Soesoo ja Sigrid Hade koostatud eksperdihinnangutest ning kaitse planeerimise spetsialisti Liis Jäägri 2017. aastal tehtud välitööde tulemustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles