Jõesilmud kihutavad suvepealinnast Vändrasse

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Sindist ülesvoolu elavad inimesed, kes varem on jõesilmu paremal juhul näinud ainult purki marineerituna, võivad olla neid kalu jões nähes üllatunud.
Sindist ülesvoolu elavad inimesed, kes varem on jõesilmu paremal juhul näinud ainult purki marineerituna, võivad olla neid kalu jões nähes üllatunud. Foto: Keskkonnaagentuur

Loodushoiukeskuse sügisel alanud juht­uuring silmude asurkonna laienemisest Sindi looduslähedasest kärestikust ülesvoolu tõestas, et jõesilmud on jõudnud otsaga juba Vändra, Raudna, ­Linsi ja Saarjõkke.

See on osaline loetelu Pärnu jõestiku sõsarjõgedest, kus tänavu kevadel jäi jõesilme katse­püükidesse. Kalateadlane Meelis Tambets sõnas, et silme võib Sindi vabrikutammi lammutamise järel kohata juba Kesk-Eesti jõgedes ja ojadeski.

See on uudis paljudele Sindist ülesvoolu elavate inimestele, kes on jõesilmu varem paremal juhul näinud ainult purki marineeri­tuna, mitte kodujõest püütuna. Üle poole sajandi oli kindel, et kudema ujuvad silmud ei pääse Sindi vabrikutammist üles. Nüüd on takistus kõrvaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles