Tollitöötajad avastasid Ikla piiripunktis 1,7 miljonit salasigaretti

Pärnu Postimees
Copy
Konfiskeeritud salasigaretid.
Konfiskeeritud salasigaretid. Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna töötajad avastasid Läti piiril Ikla piiripunktist saabunud haagisveokist 1,7 miljonit salasigaretti.

Eriolukorra tõttu koos politseiga piiril töötavad MTA uurimisosakonna töötajad leidsid 24. aprillil Lätist Eestisse saabunud haagisveoki lastiruumist pruuni värvi pappkastid, millel puudusid kirjed ja markeeringud. Kontrolli käigus avastati 168 kastist 1,68 miljonit Winston Blue sigaretti.

Jõudnuks need sigaretid Eestis illegaalselt müügile, oleks riigil ainuüksi aktsiisimaksudena saamata jäänud 240 240 eurot.

1971. aastal sündinud Läti kodanikule on esitatud kahtlustus tubakatoodete käitlemise korra rikkumises ja ta on vahistatud. 

“Majanduslikult raskel ajal suureneb alati surve maksude optimeerimiseks ning odavama salakauba, eelkõige sigarettide ja alkoholi hankimiseks,” ütles MTA uurimisosakonna Lääne talituse juhataja Peeter Paisuots. “Raskel ja haavataval ajal tuleb omi inimesi, ettevõtjaid ja riiki tervikuna kaitsta ning tõkestada kasvavat salakauba levikut, et tagada aus konkurents ning maksude laekumine.”

Tänavu seni suurim kogus salasigarette avastati aasta alguses, kui uurimisosakonna Lääne talituse töötajad peatasid 30. jaanuaril Tallinna–Pärnu–Ikla maanteel Lätist saabunud veoauto, mille koormast avastati 7,92 miljonit salasigaretti Prince.

Kui need sigaretid oleksid jõudnud Eesti mustale turule, jäänuks riigil ainuüksi aktsiisimaksuna laekumata 1 098 108 eurot. Kahele Eesti kodanikule on esitatud kahtlustused tubakatoodete käitlemise korra rikkumises.

Lääne ringkonnaprokuratuuri prokurör Marika Salmistu lisas, et suures koguses maksumärkideta sigarettide vedamine on kuritegu, mille eest võib karistada kuni viie aasta pikkuse vangistusega.

“Välismaalaste puhul lisandub harilikult Eestist väljasaatmine koos sissesõidukeeluga kuni kümneks aastaks,” täpsustas prokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles