Kaitsealade päeval kutsutakse inimesi loodusesse tervist turgutama

Pärnu Postimees
Copy
Soomaa rahvuspargis saab kaitsealade päeval matkata kanuuga Samlikult Kurgjale ning Raudna ja Halliste jõel toimuvad matkad ühepuulootsiku ehk haabjaga.
Soomaa rahvuspargis saab kaitsealade päeval matkata kanuuga Samlikult Kurgjale ning Raudna ja Halliste jõel toimuvad matkad ühepuulootsiku ehk haabjaga. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pühapäeval, kaitsealade päeval kutsutakse inimesi loodusesse ja eelkõige looduskaitsealadele liikuma. Pärnumaal toimuvad matkad ja töötoad Soomaal, Matsalus, Luitemaal ja Nigula rabas.

Soomaa Pärnumaa osas saab Jõesuus uudistada Tori siidritalu õieilu ja jalutada jõgede kallastel. Samuti toimub kanuumatk Põhja-Pärnumaal Pärnu jõel Samlikust Kurgjale.

Lääneranna vallas Matsalu rahvuspargis korraldatakse kanuumatkad Kasari jõel. Matkad algavad ja lõpevad Kloostri vaatetorni juures.

Häädemeeste vallas Luitemaa looduskaitsealal toimub kümnekilomeetrine jalgsimatk Luitemaa tuntumaid ja tundmatuid radu pidi. Jalgsimatk on plaanis Nigula rabaski.

Kuna iga-aastased keskkonnaameti looduskaitsekuu matkad lükkusid tänavu augustisse, pakub sel korral kaitsealade päeval üle 30 kaitsealal eriprogrammi ja üritusi üle 60 loodusturismiettevõtte kogu Eestist.

Väikeste rühmadena saab külastada paljusid kaitsealasid kohalike giidide juhendamisel, tutvuda kultuuripärandiga rahvusparkides ja astuda sisse kohalikesse söögikohtadesse.

Üritused on tasulised, vajalik on eelregistreerimine ning ürituste korraldajad tagavad külastajatele kehtestatud ohutusreeglite täitmise.

Euroopa kaitsealade päeva tunnuslause “Tervis loodusest” rõhutab liigirikka ja terve looduskeskkonna head mõju inimese füüsilisele ja vaimsele tervisele.

“Uuringute järgi võib juba aktiivsem 30minutiline kõnnak vähendada südameataki, insuldi ja depressiooni tekke riske. Looduses liikumine aitab üle saada unehäiretest ja vähendada stressi,” ütles keskkonnaameti looduskaitse osakonna projektikoordinaator Nele Sõber. Samuti aitab kontakt loodusega parandada tuju ja enesehinnangut. Siiski ei tohi praegu looduses liikudes unustada kahemeetrise vahe hoidmist teistega.

Kaitsealade päev on osa Eesti looduskaitse 110 aasta juubeli ja looduskaitsekuu tähistamisest, mille eestvedajad on keskkonnaamet ja -ministeerium.

Esimest korda tähistati kaitsealade päeva Euroopa kaitsealade liidu eestvedamisel 1999. aastal, mil möödus 90 aastat Euroopa esimeste rahvusparkide asutamisest Rootsis. Lahemaa rahvuspark sai Euroopa kaitsealade liidu liikmeks 1991. aastal, nüüd on liige keskkonnaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles