Keskkonnaamet taotleb Soomaale ja Matsalule rahvusvahelist tunnustust

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Välishindaja Rolands Auzinš tutvub Rannajõe vaatetornis Kasari luhaga.
Välishindaja Rolands Auzinš tutvub Rannajõe vaatetornis Kasari luhaga. Foto: Nele Sõber

Sel nädalal külastab Matsalu ja Soomaa rahvusparki Euroopa kaitsealade liidu sõltumatu hindaja, kuna keskkonnaamet taotleb mõlemale turismipiirkonnale säästva turismi kaubamärki.

Säästva turismi sertifikaat on Euroopa kaitsealade liidu tunnustus kaitsealade piirkonnas tegutsevatele ettevõtjatele ja tegemist on loodussäästliku turismi kvaliteedimärgiga.

„Teisalt toob tunnustus piirkondade edendajatele kaasa kohustuse olla kooskõlas looduskaitseliste eesmärkidega. Teine võtmesõna on kohalike elanike kaasamine,” selgitas keskkonnaameti looduskaitse osakonna projektijuht Nele Sõber.

Välishindaja Rolands Auzinš tutvub reedeni kestval külaskäigul looduskaitsetööga mõlemas rahvuspargis, kohtub kohalike ettevõtjate ja omavalitsuste esindajatega.

„Matsalu ja Soomaa piirkond on tegelikult rahvuspargist laiem. Ehkki paljud kohalikud tooted ja teenused jäävad kaitsealalt välja, mõjutavad need seda siiski. Oluline on analüüsida kõiki koostöö aspekte nii, et need toetaksid kohalikku majandust, hoides samal ajal piirkonna loodusväärtusi ja kultuuripärandit,” rääkis Sõber.

Nii Matsalu kui Soomaa turismi edendajad on poolteise aasta jooksul arutanud kohalike sidusrühmade esindajatega piirkondade arengueesmärke. Kokku on lepitud järgmise viie aasta tegevuskava, mille elluviimine sõltub just koostööst.

Keskkonnaameti teatel aitavad Euroopa kaitsealade liidu säästva turismi põhimõtted tagada kvaliteetse turismiteenuse kaitsealadel ja nende lähipiirkonnas. Säästva turismi sertifikaat tõstab sihtkoha rahvusvahelist mainet ja aitab piirkonda tutvustada loodusest hoolivatele külalistele.

Soomaa rahvuspargile taotleb keskkonnaamet rahvusvahelist tunnustust esimest korda. Matsalu piirkonnale omistati sama kaubamärk 2015. aastal ja tänavu soovitakse staatust uuendada. Tunnustuse saajad selguvad aasta lõpuks.

Säästva turismi kaubamärki nõudleb amet koostöös Matsalu turismipiirkonna koostöövõrgustikuga MTÜ Terra Maritima, Soomaal aga Tipu looduskooli ja MTÜ Rohelise Jõemaa Koostöökoguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles