Aiapidaja vaenlaste Lusitaania teetigude leidudest tuleb teada anda

Pärnu Postimees
Copy
Lusitaania tigu ei tohi segamini ajada kohalike kahjutute liikide – suure või musta seateoga.
Lusitaania tigu ei tohi segamini ajada kohalike kahjutute liikide – suure või musta seateoga. Foto: Keskkonnaamet

Keskkonnaametil valmis nutirakendus teokaart.keskkonnaamet.ee, mille kaudu inimesed saavad saata teavet Lusitaania teetigude leidude kohta Eestis.

Eesti teokaardile võib arvuti, mobiiltelefoni või muu nutiseadme kaudu märkida koha, kus Lusitaania teetigu nähakse.

Pärnumaal on juba teoleiud kaardile märgitud Oidremal, Sindis, Lemmetsas, Nurmes, Saugas ja mitmes kohas Pärnu keskuslinnas. 

“Selleks, et anda paremaid tõrjesoovitusi ja aidata kohalikel omavalitsustel ja kogukondadel tõrjet korraldada, on vaja teada sissetunginud võõrliigi levikupiirkondi. Seetõttu algatasime süsteemse infokorje,” selgitas keskkonnaameti liigikaitse peaspetsialist Eike Tammekänd.

Lusitaania teod on end sisse seadnud Sindi aedades.
Lusitaania teod on end sisse seadnud Sindi aedades. Foto: Kaire Kangur

Inimestel tuleks rakenduse kaudu saata leidudest fotosid. “Nii saame kindlad olla, et tegu on just selle tüütu võõrliigiga, mitte kodumaise suure või musta seateoga, kes meie ökosüsteemile on ohutud,” põhjendas Tammekänd.

Nutirakenduses on toodud nii Lusitaania teeteo kui ka kahe sarnase kodumaise teoliigi määramistunnused, mille abil veenduda, kas tegu on ohtliku võõrliigiga.

Võitlus selle võõrliigiga on tulemuslik ainult siis, kui seda tehakse korraga terves levikupiirkonnas.

Eile Tammekänd

Rakendusest näeb kõiki varem kaardile märgitud leiukohti. Nii leiab sealt info, kus võõrliiki on täheldatud, et naabruskonna elanikud saaksid kahjuri tõrjumiseks koostööd teha.

Tammekännu sõnutsi peab Lusitaania teetigude tõrjumine toimuma kogukondade koostöös. “Võitlus selle võõrliigiga on tulemuslik ainult siis, kui seda tehakse korraga terves levikupiirkonnas,” märkis Tammekänd.

Keskkonnaameti peamine soovitus on teod kokku koguda ja hävitada kuuma veega üle kallates.

Kellega tegu?

Lusitaania teetigu on võõrliik, keda Eestis nähti esimest korda 2008. aastal. Nüüdseks leiab neid mõnest piirkonnast juba massiliselt. See liik valmistab aiapidajatele meelehärmi, kuna on ablas aiasaaduste ja ilutaimede hävitaja.

Allikas: keskkonnaamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles