Punane lipp asendus kollasega – sinivetikaoht võib olla taandunud

Pärnu Postimees
Copy
Foto: Urmas Luik

Terviseamet loobus Pärnu rannas proovide võtmisest, sest ei leidnud mereveest sinivetikaohule viitavaid kogumeid, rannavalve asendas keskrannas lehvinud punase lipu kollasega.

“Niisama pole mõtet veest proove võtta,” sõnas Pärnu linnavalitsuse keskkonna ja heakorra peaspetsialist Marve Virunurm. “Jälgime olukorda ja suhtleme pidevalt rannavalve ja terviseametiga. Jahedama ilmaga sinivetikad pigem taanduvad, sest ilm on vetikate vohamiseks ebasobiv.”

Kokkuleppel terviseametiga otsustas linnavalitsus Raeküla kahte ja Mai kolme randa, Vana-Pärnu plaažile ja Valgeranda hoiatussilte mitte panna ning jätta need üksnes keskranda. Samuti lehvib keskrannas kollane lipp, mis näitab, et supelda on ohtlik lastel, eakatel ja kehvadel ujujatel.

Olukord võib pidevalt muutuda ja suplejatel tasub olla tähelepanelik. Seda, kas merevees leidub suures koguses sinivetikaid, saab hinnata vee läbipaistvuse järgi. Kui umbes meetrisügavuses vees seistes pole võimalik näha enda varbaid ja samal ajal puudub lainetus või muu häiriv tegur, mis merepõhjast setteid üles tõstab ja sellega läbipaistvust vähendab, on suure tõenäosusega tegu mikrovetikate massesinemisega.

“Kaldale uhutuna on sinivetikad äratuntavad sinakasrohelise õhukese kihina liival või kividel,” täpsustas Virunurm ja lisas, et jälgida tuleks ka tuule suunda, millest sõltuvalt vetikakogumid kas kuhjuvad randa või kantakse sealt eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles