Kaitsepolitsei rändnäitus jõuab Pärnu

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Rändnäitus on kujundatud üle-elusuuruste portreedega stendinäitusena. Igal stendil on kaks portree- ja kaks portreega seotud tekstikülge.
Rändnäitus on kujundatud üle-elusuuruste portreedega stendinäitusena. Igal stendil on kaks portree- ja kaks portreega seotud tekstikülge. Foto: Kaitsepolitseiamet

Pärnus Port Arturis avatakse sel nädalavahetusel kaitsepolitseiameti (kapo) 100. aastapäeva puhul loodud rändnäitus “Varjatud võitlus”. 

Kaitsepolitsei tegevuse seadustas 12. aprillil 1920 peaminister Jaan Tõnissoni ja siseminister Aleksander Hellati allkirjastatud Eesti Vabariigi kaitsepolitsei korraldus. Uue ameti ülesandeks seati demokraatliku vabariigi ja kehtiva riigikorra kukutamisele suunatud kuritegude vastu võitlemine.

„Niisama kaua kui on Eestis kehtinud põhiseadus, on kaitsepolitsei seisnud põhiseaduslike väärtuste kaitsel, mõlema algusest möödus tänavu 100 aastat,“ sõnas kapo peadirektor Arnold Sinisalu pressiteate vahendusel juuni keskel, mil näitus avati esmalt pealinnas okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu, kust see nüüd suvepealinna liigub.

Rändnäitus lubab vaatajatel heita pilgu kaitsepolitsei ajalukku läbi 100 aasta. See tutvustab ülevaatlikult muidu saladusloori varjus tegutseva kaitsepolitsei põhilisi tegevusvaldkondi,

Näituse teljeks on portreed ja lood koloriitsetest persoonidest, kes moel või teisel olnud seotud kaitsepolitsei ajaloo ja tegevusega. Meie kaasaegsed on näitusel aga loomulikult anonüümsed. Peegelstendil pealkirjaga „Kas kaitsepolitsei jälgib ka mind?” saab külastaja vaadata tõtt iseendaga.

Teemaring on lai: „Riigikukutaja portree — Viktor Kingissepa tabamine” , „Ministrite hämarad tegemised — korruptsioonivastane võitlus”, Poisikesest FSB agent — küberrünnakud Eesti vastu”. Kokku hõlmab väljapanek 12 teemat läbi kaitsepolitsei sajandipikkuse ajaloo.

Kogu väljapanek on läbitav pealiskaudselt viie kuni kümne minutiga. Kõigi tekstide ja graafikutega tutvumine võtab aga juba kuni 45 minutit.

Rändnäituse on kujundanud disainibüroo Velvet ja see on avatud Port Artur 2 kaubanduskeskuse teisel korrusel 1. augustist  Näitust saab külastada tasuta ja kolm nädalat, 21. augustini, mil see toimetatakse edasi Lõuna-Eestisse Valgasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles