Pärnusse ehitatakse elektri ja soojuse koostootmisjaam

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune Pärnu keskkatlamaja jääb uue kombijaama valmimise järel reservi.
Praegune Pärnu keskkatlamaja jääb uue kombijaama valmimise järel reservi. Foto: Urmas Luik

Järgmise aasta lõpus valmib energiafirmal Fortum Termest Pärnus elektri ja soojuse koostootmisjaam, mis tagab linnaelanikele stabiilse soojahinna ja senisest kindlama elektriga varustatuse.


Soome riigi osalusega AS Fortum Termest , kellele kuuluvad Pärnus soojuse müügiga tegelevad firmad Pärnu Soojus ja Ülejõe Soojusvõrk, ehitab Niidu tööstusrajooni elektri ja soojuse koostootmisjaama. Ehituskuludeks arvestatakse ümmarguselt 1,2 miljardit krooni ja ära peaks investeering end tasuma 10-12 aastaga, vahendas  ERR Uudised "Aktuaalne kaamerat".



Kogu raha tuleb Fortumi omavahenditest. Fortum Termesti strateegia kohaselt ehitatakse kombijaamad kõikidesse suurematesse Baltikumi linnadesse, kus tegutsetakse. Pärnu omast saab Tallinna Väo ja Tartu Luunja  järel kolmas jaam Eestis.



Kombijaama võimsuseks hakkab olema 45 megavatti soojus- ja 24 megavatti elektrienergiat, millega Pärnu soojavajadused on  kaetud. Elekter läheb ühtsesse võrku.



"Linnaelaniku jaoks annab soojuse ja elektri koostootmisjaam pikemas perspektiivis stabiilse soojusenergia hinna ja muidugi ka elektrienergia varustuskindlus suureneb, kuna tootmine on koha peal," rääkis Fortum Termesti Lääne-Eesti piirkonna juht Hillar Nuut.



Uue kombijaama tõrgeteta valmimisest on huvitatud ka kohalik linnavalitsus.



"Kuna on tegemist hakkpuidul ja turbal nii soojuse kui elektrienergia tootmisega , mis on kohalikul küttel baseeruv, saavad tööd nii turbatootjad, puiduettevõtjad, talunikud," ütles


Pärnu abilinnapea Peeter Saunpere. "See on mitte üksinda Pärnu linnale, aga ka maakonnale tööd andev objekt."



Praegune Pärnu keskkatlamaja Alevi kalmistu taga jääb uue kombijaama valmimise järel järgmise aasta lõpus reservi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles