Ilmaennustus: tulekul on tugev torm, mis murrab puid, põhjustab elektrikatkestusi ja tõstab merevee taset

Pärnu Postimees
Copy
Tormituultega võib Pärnus merevee tase prognoosi kohaselt tõusta 120 sentimeetrit üle keskmise.
Tormituultega võib Pärnus merevee tase prognoosi kohaselt tõusta 120 sentimeetrit üle keskmise. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt kisub ilm täna õhtust tormiseks: tugev tuul, mille kiirus küünib iiliti 30 meetrini sekundis, võib murda puid ning põhjustada elektri- ja veekatkestusi.

Teedele langevate puude oht ja tugev külgtuul vähendavad turvalisust maanteedel. Tormituul võib tugevalt häirida või mõneks ajaks katkestada laeva- ja praamiliikluse.

Merevee tase võib homme pärastlõunal Pärnus tõusta Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi prognoosi järgi kuni 120 sentimeetrit üle keskmise. Pärnu kriitiline piir, kui vesi jõuab tänavatele, on 180 sentimeetrit üle Amsterdami nulli.

Ilmateenistuse andmete kohaselt liigub Põhjalahe kohal süvenenud madalrõhkkond aegamisi edasi üle Soome idakagusse ja süveneb.

Õhurõhu ja temperatuuri kontrastid on väga suured. Päeval tõuseb temperatuur mitmel pool 20 kraadi ümbrusse ja Lõuna-Eestis kohati 24 kraadini pikema päikesepaiste korral. Õhtu jooksul hakkab ilm muutuma: tuul muudab suunda ja algab kiire õhurõhu langus. Läänemere põhjaosas tugevneb loodetuul 15, puhanguti kuni 22 meetrini sekundis. Tuule loodesse pöördumine annab võimaluse külmal õhul lõuna poole tungida.

Öösel võtab tormitsüklon kursi Venemaa suunas ja tuul saab hoogu juurde. Ilm paisub tormiseks kõigepealt Soome lahe lääneosas, saartel ja siis ka mandri lääneosas. Eesti ida- ja kagupoolses osas on tuul alguses nõrgem, aga päeva teises pooles tugevneb sealgi kiiresti keskme kaugenedes.

Endist viisi on vastu Läänemerd oht puhanguteks kuni 30 meetrit sekundis. Mudelite kohaselt mõjutab kõige tugevam marutuul eeskätt Saare- ja Hiiumaa elanikke.

Homme päeval ulatub sisemaal loodetuul puhanguti 20, Eesti lääneosas kuni 23 meetrini sekundis. Saartel ja rannikul puhub loode- ja põhjatuul 15–20, iiliti 28, vastu Läänemerd kuni 32 meetrit sekundis.

Õhtul peaks tuul hakkama tasapisi nõrgenema.

Kuidas vältida tormikahjusid?

Enne tormi

  • Korjake õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed.
  • Parkige sõiduk lagedale või garaaži.
  • Sulgege kõik uksed ja aknad.
  • Arvestage elektrikatkestustega. Laadige mobiiltelefoni aku, otsige välja taskulamp.
  • Varuge joogivett, toitu, patareisid ja autokütust.
Tormi ajal
  • Püsige ruumides.
  • Ärge sõitke autoga. Kui sõit on vältimatu, tankige auto ja võtke kaasa laetud mobiiltelefon.
  • Sõidukit juhtides valige sobiv kiirus. Arvestage, et teele võib puid kukkuda.
  • Tugeva vihma korral peatage sõiduk teeserval ja lülitage sisse ohutuled.
  • Hoidke eemale maha langenud elektriliinidest. Teavitage neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest häirekeskust numbril 112.
  • Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helistage hädaabinumbril 112.
Andmed: päästeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles