Pühadekaunistused jõuavad tänavu paikadesse, mis varem on jõuluilust ilma jäänud

Pärnu Postimees
Copy
Jõulukaunistused
Jõulukaunistused Foto: Mailiis Ollino

Pärnus Brackmanni pargis hakati täna seadma puudele pühadekaunistusi, suuremad dekoreerimistööd lähevad linnas lahti järgmisel nädalal, kui linna Keskväljakule ja Iseseisvuse väljakule jõuavad linna tänavused jõulupuud.

Esimesena jõuab pärale Keskväljaku pühadepuu. 15 meetrit kõrge harilik kuusk on pärit Pärnu naaberomavalitsusest, Lääneranna vallast. Puu kasvab praegu Lihula kooli juures. Sihvakat ja koheva võraga kuuske ei võeta maha pelgalt pühade puhul – see puu tulnuks jalalt saagida nagunii, sest jääb ette Lihula gümnaasiumi valmivale spordihoonele ja tulevikus rajatavale uuele koolimajale.

Lihula kultuurimaja direktori ja Lääneranna vallavalitsuse liikme Tiina Lobja andmeil on vallasüdamest Pärnu jõudev kuusk umbes 55aastane. Lihula keskkool avati aastal 1964 ja 1965. aastal istutasid kooli õpilased oma vast valminud koolimaja ümbrusse puud ja ilmselt sai siis mulda üks Pärnu tänavustest jõulupuudestki.

„Lääneranna eelmise vallavanema Mikk Pikkmetsa idee oli kinkida see kuusk meie valla naabrile – Pärnu linnale jõulupuuks. Oleme väga uhked, et saame naabrile teha sellise armsa kingituse, ja loodame, et Lihulas sirgunud kuusk valmistab pärnakatele palju rõõmu ja annab jõuluajal hingesoojust,” märkis Lobja. Kuusk tuuakse Lihulast Pärnusse kolmapäeval.

Iseseisvuse väljaku tänavune kuusekaunitar on pärit Pärnust Rohu tänavalt perekond Linde aiast. Tegemist on ligemale 12 meetri pikkuse hõbekuusega, mille istik soetati 1986. aasta mais Pärnu turult taimelaadalt.

„Mäletan, et kuusepoiss oli ehk 40–50 sentimeetrit kõrge, mahtus kenasti tavalisse kilekotti ära ja latv jäi veidi välja,” sedastas puu omanik Väino Linde.

Info jõulupuuks sobiva hõbekuuse kohta jõudis Pärnu linnaaedniku Anu Nurmesaluni siis, kui pererahvas avaldas soovi koduaia kohta liialt suureks kasvanud puu maha võtta. Iseseisvuse väljakule jõuab hõbekuusk neljapäeval. Mõlemad kuused toob, paigaldab ja taastöötleb OÜ Meiers.

Peale igihaljaste ehitud kuuskede pakuvad lähenevatel pühadel  linnas silmailu arvukad valgusdekoratsioonid, mille seas leidub nii vanu tuttavaid möödunud aastatest kui päris uusi kaunistusi. Ära ehitakse enamkäidavamad kohad: pargid, peatänavad, väljakud ja mõni purskkaev.

„Kuna pimedat aega on väga palju, tahame jõulukaunistustega tuua just meie parkidesse rohkem valgust ja panna eri valgusinstallatsioone kohtadesse, kus neid pole varem olnud. Üks selliseid paiku on näiteks sel sügisel taastatud Vanapargi pärnaallee, kuhu tahaks pühadeks midagi ilusat riputada,” rääkis Nurmesalu.

Ehteilu ja vahvaid valguslahendusi jagub mujalegi.

Lastepargis seab end sisse jääkaruema pojaga, Lastepargi purskkaevule tuleb neli jäämägesid kujutavat valguspüramiidi ja veesilma kohale puu otsas viieliikmeline öökullipere. Iseseisvuse väljakul rõõmustavad mudilasi kaks põtradega saani. Rüütli tänavat ilmestavad kuusevanikud ja postidekoratsioonid, Pika tänava teatripoolses otsas kaetakse lillepüramiidid kuuseokstega ja muudetakse kolmeks suureks päkapikuks. Kuninga tänava põhikooli ees püüab pilke värviline valguskuusk ja lillekastid Kuninga-Aia ringistmikul muudetakse kingipakkideks.

Siin-seal linnaruumis kohtab tuttavaid puidust kuusekesi. Puukestele tuleb üle poole tuhande helendava lumehelbekese.

Pärnu jõulupuude transpordile, paigaldusele ja utiliseerimisele ning jõulukaunistustele ühes hoolduse, paikapaneku, allavõtmise ja uute ehete soetamisega kulub tänavu 30 000 eurot. Jõulukaunistused paigaldab OÜ Leonhard Weiss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles