Pärnumaa nakatunute hulk kasvas jõudsalt, haigestunute arv läheneb 300-le

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Nakatumise leviku tõkestamise üks meetmeid on hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad.
Nakatumise leviku tõkestamise üks meetmeid on hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad. Foto: Urmas Luik

Möödunud ööpäeval analüüsiti Pärnumaal 325 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 34 ehk 10,5 protsenti kõikidest testidest. Terviseamet jälgib kodumaakonnas 1365 inimest.

Terviseameti Lääne regionaalosakond jälgib Pärnu maakonnas 1365 inimest, kellest 274 on nakatunud ja 1091 lähikontaktsed. Nakatunutest 17 on küll rahvastikuregistri järgi Pärnumaa elanikud, ent elavad mujal.

Haiguskoldeid, kus kahe nädala jooksul nakatunud viis või enam inimest, on vaatluse all kuus: kolm ettevõtet, kool, spordiklubi ja tervishoiuasutus.

Pärnumaa seni suurim kolle on majatehases Matek 39 nakatunuga, eile lisandus koldesse, kui nakatunuga kontaktist oli mööda kümme päeva, kolm kooronapositiivset. “Nakkus oli töökollektiivis ja levis enne, kui esimese positiivse juhtumi registreerisime,” tõdes terviseameti Lääne regiooni juht Kadri Juhkam, et kolde põhjustanud viiruskandjal puudusid sümptomid.

Uue koldena on terviseametis registreeritud Pärnu plaaditehas Nordic Fibreboard 11 nakatunuga. Kolmas ettevõtekolle on ehitusettevõte kuue nakatunuga, kellele sel nädalal pole lisa tulnud.

Pärnu ühisgümnaasiumis, kus nakkus oli sees enne koolide kaugõppele suunamist, on praeguseks haigestunud 11 inimest. Juhkami arvates ei pruugi arv olla lõplik.

Spordiklubi koldest jälgib amet 11 inimest, hea märk on see, et sealt pole 12. detsembrist nakkusjuhtumeid lisandunud.

Terviseameti andmetel on kolle ka ühes siinses tervishoiuasutuses, kus ühe osakonnaga on seotud viis juhtu, lisaks veel üks nakatunu teises osakonnas.

Terviseameti esindaja hinnangul tõuseb Pärnumaal nakatunute arv veel mõnda aega. “Jõulude ajal see arv muidugi langeb, kuna testitakse vähem – perearstid ei tööta ega saada testima, aga see on petlik. Hästi ei ole siin midagi,” tõdes Juhkam. Lisades, et kasvab tendents nakatuda töö- ja perekontaktide kaudu. “Pärast jõule sageneb ilmselt perekondlik nakatumine veel. Me ei saa perekeskseid kohtumisi piirata, ükskõik kui palju me räägime,” nentis ta. 

Viirus levib ka üksikutes Pärnu kauplustes, aga seal on nakatunuid alla viie ja neid kollena ei käsitleta. Üks poodidest on teadaolevalt sel põhjusel uksed kaheks nädalaks sulgenud.

Täna hommikul oli Pärnu haiglas 22 koroonapatsienti, üks ravil olnutest läks koju ja üks tuli juurde. Nädal tagasi vajas haiglaravi kaheksa koroonasse nakatunut. Praegustest patsientidest ükski pole intensiivravil ega juhitaval hingamisel. 

Viimase 14 päeva haigestumuse näitaja 100 000 pärnumaalase kohta on 317,9.

Kokku on Pärnumaal sel aastal avastatud 754 pärgviiruse kandjat.

Viimasel ööpäeval analüüsiti Eestis 5824 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 664 ehk 11,4 protsenti testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirus tuvastati 369 inimesel, Ida-Virumaale lisandus 132, Tartumaale 41, Pärnumaale 34, Võrumaale 15, Järvamaale 12 ja Lääne-Virumaale 11 nakatunut, mujale maakondadesse alla kümne viiruskandja.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on riigis 545,91 ja esmaste positiivsete testide protsent 9,9.

Tänahommikuse seisuga on Eesti haiglates 371 COVID-19-patsienti, neist juhitaval hingamisel on 18 patsienti. Ööpäeva jooksul suri viis viirusega nakatunud inimest.

Üks viise nakatumise levikut tõkestada on kanda kaitsemaski.
Üks viise nakatumise levikut tõkestada on kanda kaitsemaski. Foto: Margus Ansu

Vähendame kontaktide arvu, katkestame nakkusahelad

Eesti meditsiinisüsteemi ähvardab ülekoormus. Terviseameti eesmärk on peatada viiruse leviku kasv ja püüda olukorda säilitada, et seejärel saavutada nakatunute arvus langustrendi.

Sestap tuleb jõule ja aastavahetust tähistada tänavu ohutult: vaid lähimate pereliikmetega. Enne lähedastega kohtumist veenduge, et kõik inimesed on terved, hoidke mõõdukat vahet ka pereliikmetega.

Haigusel on peiteaeg, igasuguseid lähikontakte tuleb vähendada juba praegu, et vältida nakatumist ja veeta jõulud koos perega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles