Nakatunute arv tegi taas kurva rekordi, viiruse võib külge saada pea kõikjal

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu haiglas oli täna hommikul 25 COVID-19-patsienti, neist noorim neljakuune beebi.
Pärnu haiglas oli täna hommikul 25 COVID-19-patsienti, neist noorim neljakuune beebi. Foto: Tairo Lutter

Möödunud ööpäeval analüüsiti Pärnumaal 482 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 68 ehk 14,1 protsenti kõikidest testidest.

Pärnu haiglas oli täna hommikul veerandsada koroonapatsienti, kolm neist intensiivravi osakonnas, neist omakorda kaks juhitaval hingamisel. Noorim COVID-19 tõttu haiglaravi vajav patsient on neljakuune imik.

Möödunud ööpäevaga läks haiglast koju kolm COVID-19 põdenut ja ravile tuli kolm koroonahaiget.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 pärnumaalase kohta on 496,6.

Terviseamet jälgib Pärnumaal 1445 inimest, kellest 414 on nakatunud. Peale seniste kollete lisandus maakonda ametiasutuse kolle, kus töötajate seas on tuvastatud kaheksa viiruskandjat, ent kõikide eile laustestimisel käinud töötajate proovi vastus pole veel teada.

Terviseameti Lääne regiooni juhi Kadri Juhkami sõnutsi ei tea üle poole nakatunutest, kus nad viiruse külge saada võisid. “See näitab, et praegu võib nakatuda ükskõik kus: poes, spordisaalis, pereringis,” tõdes terviseametnik.

Pärnumaa suurim nakkuskolle asub Pärnu täiskasvanute varjupaigas. Varjupaigas toimetava MTÜ Pärnu Horisondi juhatuse liige Ilme Seepere, kes varjupaika väikese vahega vedanud 2010. aastast, sai uudise esimesest nakatunust 5. jaanuaril. Seepeale korraldas juhataja elanike ja töötajate laustestimise. Nakatunuks osutus 13 inimest, neist üks töötaja, kes jäi haiguslehele.

Viirust kandvad elanikud paigutati tervetest eraldi maja esimesele korrusele karantiini. Rohkem viiruse küüsi langenuid pole sestsaadik avastatud ja õnneks on nakatunute sümptomid kerged. Negatiivse proovi andnutele tehakse kümne päeva pärast kordustest.

“Sooja lõuna meie supiköögist ja muu toidu toon neile kontaktivabalt pingile. Pärast einet desotame kasutatud nõud. Meie elanikud alluvad reeglitele hästi, aga ega neil kerge ole, sest väikses karantiinis on nad poolest novembrist saadik, detsembris karmistasime reegleid veel,” rääkis varjupaiga juhataja, kelle sõnutsi käisid elanikud peamiselt vaid teenustel, arstil ja poes. Töötajad kandsid maski ja desovahendeid kasutati nii palju kui võimalik.

“Kust viirus majja sai, ei tea siiani. Võib-olla tuli toidupakenditel,” oletas Seepere.

Pärnu täiskasvanute varjupaigas on 16 elanikku, viimane neist tuli eile ja ta peab eneseeraldusse jääma kaheks nädalaks. “Kodutuid on väheks jäänud, sellega pole asi hull. Ega parkides magajad või istujad ole tingimata kodutud. Aga kui ukse taha tuleb külmunud inimene pelgupaika otsima, leiame talle koha ikka,” kinnitas Seepere.

Varjupaigas töötab juhatajaga kokku kuus inimest, kes praegu teevad pikemaid vahetusi, et oleks vähem majavälist liikumist. Seepere sõnutsi jätkub elu asutuses piirangutega pärast sedagi, kui nakatunud on tervenenud. “Elanikud teavad, et meilt teenuse saamisel kehtivad omad reeglid, mida tuleb täita,” ütles juhataja.

Pärnumaal on COVID-19 vastu vaktsineeritud 981 inimest ehk 1,14 protsenti rahvastikust. Kaitsesüsti on saanud teiste seas 115 üle 70aastast elanikku.

Viimase ööpäevaga analüüsiti Eestis 6793 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 855 ehk 12,6 protsenti testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirus tuvastati 394 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 163, Pärnumaale 68, Tartumaale 65 ja Valgamaale 39 nakatunut. Mujale maakondadesse tuli neid juurde alla 20.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on riigis 582,33 ja esmaste positiivsete tulemuste protsent 12,2.

Eesti haiglates on ravil 404 koroonapatsienti.

COVID-19 vastu on kaitsesüsti saanud 13 481 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles