Kihnu muuseum valmistub virtuaaltuuriks

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
“Väljapanekut tutvustava virtuaaltuuriga hakkame tegelema juba sel kuul, sest saime PRIA-lt projektile heakskiidu,” ütleb Kihnu muuseumi juhataja-varahoidja Maie Aav.
“Väljapanekut tutvustava virtuaaltuuriga hakkame tegelema juba sel kuul, sest saime PRIA-lt projektile heakskiidu,” ütleb Kihnu muuseumi juhataja-varahoidja Maie Aav. Foto: Mailiis Ollino

Kihnu muuseumi juhataja-varahoidja Maie Aav möönab, et aasta peale võib küll plaane teha, aga koroonakriisis tuleb olla valmis muudatusteks ja külastajate arv on ennustamatu. Et kihnlaste viimase 100 aasta eluolu kajastav väljapanek huvilistele koju kätte tuua, valmistub juhataja tegema virtuaaltuuri, PRIA jah-sõna projektile on olemas.

“Kui kohale tulla ei saa, siis saab läbi meie kaheksa ruumi ikka tõelise külastuse tunde,” ütleb kihnlastele Noodi Maie. “Virtuaaltuuriks on vaja tehnilisi vahendeid ja sellega tegelevad professionaalid, sisendi annan mina ja alustame juba selles kuus.”

Külma ja külastajavaest aega kasutab muuseumipere e-poe avamiseks ja pildistab internetikaubanduse tarvis meeneid, käsitöid, trükiseid. Aava jutu järgi hoiab muuseumi ühe suure jalana üleval kohalike meistrite käsitöö müük. Läinud kevadtalvel eriolukorra kehtestamise ja saarte, sealhulgas Kihnu lukkukeeramise tagajärg andis ennast tunda tulu vähenemisega, kuigi suvel traavis saarest üle enneolematult palju siseturiste. Külastajate arvu kõrvutades selgub, et neid oli mullu paari tuhande võrra vähem kui eelneval aastal ehk siis 2019. aastal tutvus ainulaadse väljapanekuga 10 023 ja järgnenud pandeemia-aastal 8296 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles