Sindi keskväljaku arhitektuurivõistlusele laekus kümme kujundusmõtet

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Sindi keskväljaku kujundamiseks kuulutati välja arhitektuurivõistlus.
Sindi keskväljaku kujundamiseks kuulutati välja arhitektuurivõistlus. Foto: Erakogu

Detsembris välja kuulutatud Sindi keskväljaku arhitektuurivõistluse auhinnatud tööd on nüüdseks selgunud ja avalikustatakse järgmisel reedel kell 12 Sindi seltsimajas.

Tori valla teatel on auhinnatud tööde märgusõnad “Diagonaal”, “Kirsipuna”, “Kõik on sillas” ja “Sindi vöö”.

Sindi linnakeskuse parima kujunduse leidmiseks korraldatud arhitektuurivõistlust vedasid eest Tori vallavalitsus ja Eesti arhitektide liit (EAL).

Tähtajaks saabus kümme tööd, millest üheksa pääses edasi hindamisele. Auhinnafondi 20 000 eurot rahastab Tori vallavalitsus.

“Sindi on Tori valla suurim asula, paraku puudub linnal korralik keskus, mis oleks esinduslik ja näitaks ajaloolise vabrikulinna mitmekülgsust. Soovime seda tühimikku täita ja anda Sindile linnaväärilise keskuse, kus on mõnus aega veeta ja mis pakub silmailu nii kohalikele kui külalistele,” selgitas arhitektuurivõistluse väljakuulutamisel Tori vallavanem ja žürii liige Lauri Luur.

Võistlusala telg on Jaama tänav kunagise raudteejaama peahoone ja Pärnu maantee vahel, Jaama tänava pikendus mööda Kalamaja teed Pärnu jõeni ja Coopi kaupluse ümbruse kinnistud. Osaliselt puutuvad selle alaga kokku Kiriku park, Lastepark ja hooneesised alad Jaama, Raudtee, Ringi ja Kooli tänava ja Pärnu maantee ääres.

Võistlusala pindala on ligemale 27 000 ruutmeetrit.

Ümberehituse eesmärk on muuta Sindi keskosa avalik ruum inimsõbralikumaks, mitmekesisemaks, tänapäevaseks, esinduslikuks ja ajaloolist pärandit rõhutavaks, pakkudes meeldivat ja turvalist olemist ning tegevust igas vanuses inimesele igal aastaajal.

Arhitektuurivõistluse žüriisse kuuluvad Tori volikogu esimees Enn Kuslap, vallavanem Lauri Luur, vallaarhitekt Kristjan Kullerkan, disainer Maria Pukk ning EALi esindajatena arhitektid Jaak Huimerind, Villem Tomiste ja Kalle Vellevoog.

Sindi keskväljaku ümberkujundamine toimub programmi “Hea avalik ruum” raames, mida rahastavad rahandus- ja kultuuriministeerium ning kohalik omavalitsus. Programmi viib ellu EAL koostöös omavalitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles