Päästeamet tunnustab aumärgiga 23 pärnumaalast

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Päästeameti aumärgid antakse võimalusel üle suve hakul.
Päästeameti aumärgid antakse võimalusel üle suve hakul. Foto: Päästeamet

Siseminister Kristian Jaani ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu annavad 123 inimesele päästeteenistuse aumärgi, sealhulgas pälvib tunnustuse 19 pärnumaalast.

Aumärgiga tunnustatakse nii päästeameti töötajaid kui ameti häid koostööpartnereid. Tavapäraselt on autasud antud üle Eesti Vabariigi aastapäeva ajal, kuid viiruse levik tegi selle tänavu võimatuks. Aumärkide kavalerid tehti küll teatavaks, kuid üle antakse need tõenäoliselt suve hakul.

Ühe tänavusest neljast päästeameti kuldristist pälvib Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo nõunik Jaak Jaanso, kellel on ohutusjärelevalve arendamises silmapaistvaid teeneid. Jaanso on osalenud kemikaaliohutuse kontrolli põhimõtete koostamisel ja rakendamisel. Tema algatusel on kokku pandud ja kujundatud juhendmaterjal nagu “Kütmise abimees”, “Hoone sise- ja väline tuleohutus”, “Vingugaasivoldik”, mis aitavad nii päästeameti töötajaid kui on abiks kodanikele.

Hõberistiga tunnustab päästeamet Pärnu linnapead Romek Kosenkraniust, Lääne prefekti Kaido Kõplast, politsei- ja piirivalveameti teenistujat Eimar Tähte ja häirekeskuse Lääne keskuse logistikut Ene Kiiratsit.

Kosenkraniust nimetab amet heaks koostööpartenriks, kellele on tähtis elanike heaolu, turvalisus ja kriisijuhtimine.

“Kriisijuhtimise arendamisel on Pärnu linn üks edukamaid. COVID-19 eriolukord näitas selgelt linnapea kriisijuhtimise võimekust, head koostöötahet ja meeskonna motiveerimisoskust,” sedastasid aumärgile esitajad. “Kosenkranius võttis partnerid kiiresti pardale ja Pärnu linna kriisikomisjon lõi koostöös Lääne päästekeskuse ning politsei- ja piirivalveametiga toimiva tugivõrgustiku, et kriisist välja tulla.”

Pärnu meeri puhul tuuakse esile tema ettevõtlikkust valmistada linlased ette üleujutuseks kui hädaolukorraks.

Kõplast kui Lääne prefekti peab Lääne päästekeskus oma tähtsaimaks partneriks siinses regioonis, sest üheskoos tagatakse inimeste turvalisust, arendatakse kriisideks valmisolekut, tehakse ennetustööd ja kaasatakse vabatahtlikke ja koostööpartnereid.

“Kogu COVID-19 kriisi vältel on toimunud äärmiselt tihe koostöö politseiga ja selle jooksul on selgelt välja tulnud Lääne prefekti kriisijuhtimise võimekus ja hea koostöötahe. Kõplas on väga initsiatiivikas ja koostöös päästeametiga on loodud toimiv tugivõrgustik terviseameti toetamiseks ning viiruse ohjamiseks,” sõnavad prefekti aumärgile esitajad.

Eimar Tähe puhul toob amet esile tema pikka päästeametniku staaži, mille viimasel viiel aastal töötas ta juhtdemineerijana. Samuti on ta jaganud oma kogemusi ja andnud panuse tuukritööde ohutusjuhendi väljatöötamisel. Täht tegutseb vabatahtliku merepäästjana, on olnud aktiivne vetelpäästjate koolitaja ja hingelähedane on talle ennetustöö noortega.

“Tänu merepäästele on tal tekkinud tihe suhtlus väikesaarte saarevahtidega, kellele ta on teinud teavitustööd lõhkekehade ohtlikkuse suhtes. Selle tulemusel on hävitatud palju lõhkekehi ja elu väikesaartel on turvalisem,” kirjeldatakse hõberisti pälvinud Tähte.

Häirekeskuse logistik Ene Kiirats on kauane päästeteenistuja, kellel tänavu täitub 38 aastat hädaabiteadete menetlejana. “Läbi aastakümnete on Kiirats näidanud üles hoolivust, abivalmidust, sõbralikkust ja toetavat suhtumist nii abivajajatesse, meeskonnakaaslastesse kui koostööpartneritesse. Ta olemust iseloomustab enim tasakaalukus, oskus mõelda raamidest välja ja panna end ümbritsevad inimesed sõbralikult ühise eesmärgi nimel tööle,” seisab hõberisti pälvinu kirjelduses.

Raskes ja stressirohkes ametis on Kiirats jätkuvalt professionaalne ja empaatiline klienditeenindaja, kes on pühendunud abivajajale.

Päästeameti tunnustuse pälvinud pärnumaalased

Päästeteenistuse kuldrist

Jaak Jaanso,

Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo nõunik

Päästeteenistuse hõberist

Romek Kosenkranius,

Pärnu linnapea

Eimar Täht,

politsei- ja piirivalveameti teenistuja

Kaido Kõplas,

politsei- ja piirivalveameti Lääne prefekt

Ene Kiirats,

häirekeskuse Lääne keskuse logistik

Päästeteenistuse medal

Kristjan Ehastu,

haldusosakonna Lääne haldusgrupi tehnika ja varustuse spetsialist

Tõnno Sikk,

Lääne päästekeskuse Pärnumaa korrapidamisgrupi vanemoperatiivkorrapidaja

Enno Teor,

Lääne päästekeskuse Häädemeeste päästekomando komandopealik

Antti Lääts,

Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando päästja

Allan Kold,

Lääne päästekeskuse Pärnu-Jaagupi päästekomando meeskonnavanem

Mikk Mölder

Lääne päästekeskuse Pärnu-Jaagupi päästekomando meeskonnavanem

Jüri Arus,

Lääne päästekeskuse Pärnu-Jaagupi päästekomando meeskonnavanem

Vahur Jerve,

Lääne päästekeskuse Lihula päästekomando päästja

Malle Parts,

häirekeskuse Lääne keskuse logistik

Valdur Rohi,

Vatla vabatahtliku päästekomando vabatahtlik päästja

Olavi Paukson,

päästeameti teenistuja

Ott Roossaar,

päästeameti teenistuja

Kalmer Kiviste

Tali vabatahtliku päästekomando vabatahtlik päästja

Päästeameti kuldsete tammelehtedega teenetemedal

Mait Janson,

Lääne päästekeskuse Tõstamaa päästekomando komandopealik

Riho Linnas,

Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando rühmapealik

Päästeameti hõbedaste tammelehtedega teenetemedal

Karmo Kuru,

päästetöö osakonna valmisoleku talituse ekspert

Taavi Ennemuist,

päästetöö osakonna planeerimise talituse nõunik

Raido Mets,

Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles