Krooksujad alustavad kevadrännet

Meelis Kalme
, reporter
Copy
“Konnad teel(t)” projektiga on vabatahtlike abiga päästetud juba üle 133 000 kahepaikse elu.
“Konnad teel(t)” projektiga on vabatahtlike abiga päästetud juba üle 133 000 kahepaikse elu. Foto: Eero Vabamägi

Alanud on konnade iga-aastane ränne kudemispaikadesse, mistõttu neid võib massiliselt sõiduteedel kohata. Eestimaa looduse fond (ELF) kutsub autojuhte konni märkama, võimalusel nende rändeteekonnaga ristuvatel teelõikudel kiirust vähendama ja rändeteega ristuvaid maanteid päikeseloojangust keskööni vältima.

Üheksa aastat tagasi ellu kutsutud algatuse “Konnad teel(t)” eesmärk on päästa maanteedel hukkuvaid kahepaikseid ning suurendada inimeste teadlikkust Eesti kahepaiksetest, nende eluviisidest ja olulisusest ökosüsteemis, samuti juhtida tähelepanu sellele, kuidas inimtegevus neid mõjutab.

“Kuni ei ole loodud kestlikke lahendusi rändel konnade abistamiseks, saavad nende paremale käekäigule kaasa aidata tähelepanelikud autojuhid ning vabatahtlikud,” rääkis algatuse koordineerija Henry Timusk.

Kahepaiksed rändavad kudemispaikadesse pulmi pidama igal kevadel, kui õhtused ja öised temperatuurid on selleks sobivalt soojad. Konnad liiguvad alates päikeseloojangust kahe–nelja tunni jooksul, rände tippaeg jääb kella 22 ja 23 vahele. Sagedasemad teedega ristuvad rändepaigad leiab “Konnad teel(t)” algatuse veebilehelt.

Ka tänavu ei toimu pandeemia tõttu suuremaid kahepaiksete üle tee aitamise talguid, nagu varasematel aastatel on korraldatud. Siiski on lubanud kohalikud vabatahtlikud mitmel pool pereringis, hajutatult ja koroonapiiranguid järgides konni abistada.

Kõik kahepaiksed on Eestis looduskaitse all, punase raamatu uute hinnangute järgi on kahepaiksed üks neid loomarühmi, kes on kõige kesisemas seisus. “Konnad teel(t)” projektiga on vabatahtlike abiga päästetud juba üle 133 000 kahepaikse elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles