Huvi kallinenud huvihariduse vastu Pärnus püsib

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodushuvilised (vasakult) Daisy, Maile, Liisa ja Marta tegelevad loodus- ja tehnikamajas küülikutega.
Loodushuvilised (vasakult) Daisy, Maile, Liisa ja Marta tegelevad loodus- ja tehnikamajas küülikutega. Foto: Urmas Luik

Uus aasta tõi Pärnu munitsipaalhuvikoolidesse uued õppemaksud, mis on kohati kuni 70 protsenti kõrgemad vanadest. Huvikoolide juhid ütlesid, et hoiavad hinge kinni, kuid õpilaste äkilist massilist lahkumist kõrgem õppemaks ei tekitanud.

Pärnu linnavalitsus peab üleval viit huvikooli. Need on Pärnu kunstikool Kerese 3, Pärnu Kunstide maja Pühavaimu 8, linna spordikool Riia mnt 129, Pärnu muusikakool Aida 4 ning loodus- ja tehnikamaja Kooli 6b.

Pärnu kunstikoolis tõusis õppemaks 1. jaanuarist nooremas õppeastmes ligikaudu 40 protsenti (11.12 eurolt kuus 16.68 euroni) ning suuremate laste õpperühmades ligi veerandi võrra (19.46 eurolt 25.02 euroni).

Kunstikooli direktor tunnistas, et massilist laste lahkumist koolist pole ta täheldanud, küll on lapsevanemad varasematest aastatest rohkem hakanud taotlema õppemaksu osalist vähendamist.

Kuigi õppemaksu vähendamise taotluste rahuldamise otsustab huvikoolides õpetajaskond, on linnavalitsus oma korraldusega ette kirjutanud, millal õppemaksu vähendamine kõne alla võib tulla.

Kõigepealt peab õpilane elama rahvastikuregistri järgi Pärnus, siis saavutama konkurssidel/võistlustel “silmapaistvaid tulemusi”, osalema mitmes huviringis, pärinema vähekindlustatud perest, olema erivajadustega. Ehk kantseliidivabalt väljendudes saab igal juhul õppemaksusoodustuse laps, kes on silmapaistvalt andekas mitmes huviringis, pärit vaesest Pärnu perest ja erivajadustega, näiteks ratastoolis.

Teistel võib õppemaksusoodustuse taotlus läbi minna või mitte.

Linnavalitsuse korralduse järgi võib rakendada õppemaksusoodustusi olenevalt huvikoolist 10–20 protsenti kooli arvestuslikust õppetasust.

“Huvikooli arvestuslik õppetasu saadakse kooli erinevate huviringide/klasside arvestuslike õppetasude summana, milles erinevate huviringide/klasside arvestuslikud õppetasud saadakse huviringide/klasside õppurite arvu ja õppeaasta õppetasu korrutisena,” on kirjas Pärnu linnavalitsuse korralduses. Seda lauset ei oska ma kantseliidivabaks kirjutada.

Laias laastus tuleb seda mõista, et muusikakoolis ja kunstikoolis võidakse maksusoodustust anda üksikutele õpilastele keskeltläbi 12 protsenti, Pärnu Kunstide majas ning loodus- ja tehnikamajas kuni 20 protsenti ning spordikoolis kuni 10 protsenti.

See ei tähenda, et mõnd last ei võidaks täielikult õppemaksust vabastada, kuid seda tehtaks teiste soodustust palunud lastevanemate arvelt.

Direktorid on ootel

Pärnu muusikakooli direktori Karin Veissmanni esitatud andmete järgi lahkus jaanuaris muusikakooli 404 õpilasest 12, kuid see arv võib tema ütlust mööda suureneda, kui õppemaksusoodustused on kinnitatud ja lahkuma on sunnitud nende perede lapsed, kes õppemaksuga tõesti enam toime ei tule.

Direktori kartus on asjakohane, sest muusikakooli õppemaks ongi Pärnu munitsipaalhuvikoolide kõrgeim, küündides nüüd 27.80 euroni kuus varasema 19.46 euro asemel.

Peale selle tuleb muusikakooli lapsele soetada pill ja see on tavaperedele vägagi märkimisväärne investeering. Tõsi, muusikakoolis on paljudele õpilastele pill kooli poolt tasuta kasutada antud.

Hullem on lugu, kui muusikat õppiv laps on kunstikalduvusega või sportlik ja käib peale muusikakooli Kunstide majas, kunsti- või/ja spordikoolis. Või on peres mitu koolilast, kes kõik mõnes huvikoolis toimetavad.

“Mina olen täheldanud, et need lapsevanemad, kelle lapsed käivad üks muusikakoolis ja teine mujal huvikoolis, küsivad pigem soodustust muusikakoolist,” sõnas Veissmann. “Aga see on minu tähelepanek. Sel aastal olen suunanud lapsevanemaid mujalt koolidestki soodustust küsima.”

Veissmann lisas, et kui igalt poolt saaks pisut toetust, väheneks peres huvikoolidele kulutatav summa märgatavalt ja koolidelgi oleks siis lihtsam oma valikuid teha, kui oleks teada, kes kust kui palju toetust on saanud.

“Ja veel: kui peres on neli last või rohkem, saab lasterikaste perede liidult kaks korda aastas toetust küsida. Kui meie anname soodustuse ja liit toetab, on makstav summa juba märkimisväärselt väiksem,” rääkis Veissmann.

Muusikakoolist on teada, et nii mõnigi lasterikkast perest laps on saanud endale pilli osta just tänu lasterikaste perede liidu toetusele.

Samal ajal on Pärnu kunstikoolis kunstitarbed tasuta.

“Meil on kooli poolt kõik kunsti õppimiseks vajalikud vahendid, nagu värvid ja paber ning isegi harilikud pliiatsid,” märkis kunstikooli direktor Kristel Kallau ja lisas näite Tallinna kunstikoolist, kus värvid, pintslid ja pliiatsid tuleb lastevanemail osta.

“Pärnu on selle poolest tubli,” lisas Kallau. “Huvikoolide vahel võiks tõesti rohkem koostööd teha. Meil käib küll õpilasi, kes peale kunsti õpivad näiteks muusikakoolis.”

Lapsed ei lahkunud jaanuaris

Pärnu Kunstide maja direktor Tiit Erm ütles, et õppemaksu tõus loomulikult pahandas paljusid lapsevanemaid. Seda enam, et Pärnu linnavalitsus otsustas õppemaksu tõsta õppeaasta keskel.

“Sellele vaatamata meil laste arvu olulist vähenemist polnud, pigem vastupidi,” teatas Erm. “Kui mullu jaanuaris käis meil 634 õpilast, mullu oktoobris 655 õpilast, siis praegu õpib koolis 675 õpilast.”

Trend õpilaste arvu kasvule Kunstide majas on ilmne, kuid direktor rõhutas, et linnavalitsus tõstis õppemaksu keset õppeaastat ja nii mõnigi lapsevanem on otsustanud ainult kevadeni välja vedada.

Mis toob kaasa uus sügis, kui taas tibupojad üle loetakse? Seda enam, et huvikoolidest lasterohkeimas Kunstide majas on õppemaksu tõus olnud kõige suurem, ligikaudu 70 protsenti.

Solisti- ja instrumendiõpe tõusis seal 13.90 eurolt 22.24 euroni kuus ning muusika, tantsu, teatri ja kunsti õppimine kallines 11.12 eurolt 19.46 euroni. Samaks jäi koorimuusikaga tegelemise õppemaks – 5.56 eurot.

Näib, et õppemaksu ei tõstetud neil erialadel, kuhu tung pole kuigi suur. Nii jäi varasemaga samale tasemele näiteks male õppimine spordikoolis – 11.12 eurot kuus.

Seevastu orienteerumise ja lauatennise osakonnas tõusis õpitasu 11.12 eurolt 13.90 eurole, ülejäänud osakondades koguni 16.68 eurole.

“Mis puutub õpilaste arvu jaanuaris 2012, siis seda, kas õppetasu tõus on mõjutanud laste lahkumist, on vara öelda, sest see on alles esimene kuu kõrgema õppetasuga,” märkis spordikooli direktor Tiit Aasma. “Siiski on juba mõni loobuja toonud põhjuseks kõrgema õppetasu ja maksujõuetuse või taotlenud maksuvabastust.”

Projektid ja omatulu

Erandiks Pärnu munitsipaalhuvikoolide reas on loodus- ja tehnikamaja, kus enam kui neljakümnest tegutsevast huviringist tõusis õppetasu ainult mõnes. Näiteks krossimootorrataste ringis ja mudelispordi ringides. Õppemaksu võimalik vähendamine lapsevanema taotluse alusel on loodus- ja tehnikamajas endise 40 asemel nüüd kuni 20 protsenti.

Enamikus ringides osalemise tasu on loodus- ja tehnikamajas 5.56 eurot kuus, kõrgema õppetasuga ringides tuleb lapsevanemail aga nüüd tasuda 11.12 eurot kuus, kaks korda rohkem kui varem.

Pärnu loodus- ja tehnikamaja direktor Tiina Ross selgitas, et õppetasu endiseks jäämine enamikus ringides peitub kooli lubaduses teenida omatulu.

“Näiteks loodusringide tööks vajalikke õppevahendeid soetame ja väljasõite ning laagreid korraldame peamiselt projektide kaudu saadava raha eest. Meie eelarves olev raha kulub peamiselt tehnikaringidele,” kirjeldas Ross olukorda. “Lisaallikaks on tasulised teenused õppeprogrammide, koolituste, ruumirendi näol. Oleme niimoodi lapsevanemaid säästnud ootamatust lisakulust. Loodusharidus peaks siiski juba riiklikul tasemel olema korraldatud kõigile huvilistele tasuta.”

Kunstikooli direktor Kristel Kallau ütles, et projekte kirjutavad teisedki huvikoolid, kui selleks võimalus avaneb.

“Tänu sellele on meie õpilastel võimalik paremaid töövahendeid kasutada,” selgitas Kallau. “Näiteks Pärnu linnavalitsuse haridus- ja noorsootööprojektide rahastamise kaudu pakume koolivaheajal tasuta töötubades osalemist kõigile huvilistele lastele, mitte ainult kunstikoolis käivatele.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles