Eesti vanimas sepapajas alustab tööd loomemaja

Pärnu Postimees
Copy
Eeti vanime tegutseva, Veenuse bastioni sepikoja kasutusotstarve muutub.
Eeti vanime tegutseva, Veenuse bastioni sepikoja kasutusotstarve muutub. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu Vallikäärus asuva Õhtu 1 kinnistu ja sellel paikneva sepikoja kasutamise valikpakkumise võitis osaühing Tallinna Kunstkeraamika Tehas, mis kavatseb seal avada mitmeotstarbelise loomemaja.

Pärnu Vallikäärus asuva Eesti vanima töötava sepikoja ehk Veenuse bastioni sepa Aleksei Vaštšenko üürileping linnaga hakkas lõppema ja linn korraldas uue üürilise leidmiseks konkursi.

Õhtu 1 suhtes laekus esialgu kolm pakkumist, millest lõplikke jäi alles kaks. Tallinna Kunstkeraamika Tehas eristus konkurendist nii sisu kui pakutava üürimäära poolest. Nimelt on ettevõte valmis maksma 1500 eurot aastas. Ligemale 70ruutmeetrise  majakese üüri alghind oli 800 eurot aastas.

Loomemaja sihtrühma moodustavad lastega pered, õpilased ja linnakülalised, kellele keraamikatehas plaanib korraldada eri töötube, kus arendada käelist tegevust.

Samuti kavatseb pakkumise võitja kaubelda meistrite valmistatud käsitööga, tutvustada käsitöö valmistamise seadmeid ja korraldada elava muusika kontserte. Juhendatud töötoas, õpiringis või meistriklassis õpetatakse huvilisi vormima keraamilisi tasse ja kujusid ning tegema sepanaelu, lööma meenemünte, valmistama trummi, nahkehistööd, juhendatakse joonistamisel, skulptuuride modelleerimisel.

Viimased seitse aastat sepikoda üürinud Aleksei Vaštšenko valikpakkumisel ei osalenud, öeldes aprillis ajakirjanduses, et võitja on ette ära otsustatud. Sepp kirjutas oma Facebooki lehel, et sepikoda külastasid Itaalia välimusega hurmur ja eesti keelt kõnelev blond näitsik, kes olid kindlad, et saavad seal avada “buffet’”. “Nagu näha, olid süüdistused alusetud ja sepikojas ei avata buffet’d,” märkis Pärnu linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar.

1769. aastal ehitatud ja 2010. aastal renoveeritud Veenuse bastioni sepapaja on Eesti vanim töötav sepikoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles