Pärnumaal kuulutati välja tuleohtlik aeg

Kati Saagim
Copy
Lavassaares põleb turbaraba.
Lavassaares põleb turbaraba. Foto: Mailiis Ollino

Tänasest kehtib riigis tuleohtlik aeg Jõgeva-, Lääne- ja Ida-Virumaa kõrval Tartu- ja Pärnumaalgi.

Tuleohtlikul ajal on metsas ning muu taimestiku ja turbapinnasega alal keelatud grillida, lõket teha, suitsetada ja siseneda mootorsõidukiga, sealhulgas parkida, välja arvatud turbatöötlemis-, põllumajandus- ja metsatöödeks.

Osaliselt leevenevad piirangud, näiteks muutub kehtetuks viibimispiirang ülalmainitud aladel. “Omal jalal või mootorita sõiduriistaga võib tuleohtlikul alal liigelda, kuid hoiduma peab tuleohtu kujutavast tegevusest, nagu suitsetamine, lõkke tegemine ja grillimine,” loetles ennetusosakonna ekspert Sandra Repp. “Meeles tuleb aga pidada, et mootorsõidukitega on tuleohtlikul alal liigelda endiselt keelatud, kuna just nende sädemeist on alguse saanud väga suur osa metsa- ja maastikupõlengutest.”

Vajadusel võib metsatöid teha, seejuures vastutab sealse tegutsemise eest metsaomanik. Samuti on lubatud turbatöötlemis- ja põllumajandustööd. “Grillida võib ainult oma aias ning lõket teha ettevaatlikult ja mõistusega. Lõkkease peab olema mulla- või kivivalliga piiratud ning ilm ei tohi olla tuuline,” märkis Repp.

Lõkke juures peavad olema esmased tulekustutusvahendid. Enne lõkke juurest lahkumist tuleb veenduda, et see oleks täielikult kustunud.

Grillida võib ainult oma aias ning lõket teha ettevaatlikult ja mõistusega.

Sandra Repp

Tuleohtliku aja kehtestamisel hindab päästeamet riigi ilmateenistuse tuleohukaarti. “Ilmaolud muutuvad ja me analüüsime kaarti iga päev,” rääkis ekspert. Päästeamet püüab inimestele seada võimalikult vähe piiranguid ja neid kohe leevendada, kui tuleohukaart seda vähegi lubama peaks.

Tänavune suvi on sarnaselt 2018. aastaga kuum ja kuiv. Toona oli tuleohtlik aeg välja kuulutatud 40 päeval ja üle 24 tunni kestvaid päästesündmusi kogunes 27.

Ka väike eksimus looduses võib kaasa tuua rängad tagajärjed: metsa- ja maastikupõlengud ohustavad loodust, seal elavaid loomi, inimesi ja nende kodusid.

Sel aastal on toimunud 659 metsa- ja maastikutulekahju, neist 100 juulis.

Tuleohtlik aeg kehtib tänasest viies maakonnas.
Tuleohtlik aeg kehtib tänasest viies maakonnas. Foto: Pääteamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles