Noored õpivad sotsiaalseid oskusi jalgpallimängu kaudu

Pärnu Postimees
Copy
Jalgpalli abiga arendatakse eri oskusi, näiteks koostööd, teineteise toetamist, suhtlemist, konfliktide lahendamist, emotsioonide juhtimist, eesmärkide seadmist.
 
Jalgpalli abiga arendatakse eri oskusi, näiteks koostööd, teineteise toetamist, suhtlemist, konfliktide lahendamist, emotsioonide juhtimist, eesmärkide seadmist.  Foto: Lilli Tölp

Pärnu linnavalitsus toetab kolmandat aastat arenguprogrammi SPIN, kus koolinoortele õpetatakse jalgpallimängu kaudu sotsiaalseid oskusi. Käimasoleval aastal osaleb Pärnu programmis 14 noort, kelle keskmine vanus on 12 aastat.

SPIN-programmi eesmärk on ennetada laste ja noorte riskikäitumist, pakkudes neile võimalust osaleda tasuta jalgpallitreeningutel, millele lisanduvad spetsiaalselt programmi jaoks koostatud sotsiaalseid ja enesejuhtimise oskusi arendavad töötoad. Lapsi suunatakse ja õpetatakse läbi jalgpallimängu teistega koostööd tegema, arendama enesekontrolli, juhtima oma emotsioone, lahendama konflikte ja seadma endale eesmärke, mille poole pürgida.

SPIN-programmi Pärnu koordinaatori ja eluoskuste treeneri Ingrid Meerbachi sõnutsi on kaks varasemat SPINi aastat näidanud, et noorte sotsiaalsete oskuste muutumine paremuse poole on võimalik, kui kaasata noorukid neid huvitavatesse tegevustesse, noori tunnustada ja panna end vajalikuna tundma. 

Meerbachi väitel on SPINi noored on arenenud erinevalt: on näiteks lapsi, kelle õppeedukus oli programmiga liitudes alla keskmise, aga on tänu programmis osalemisele tõusnud keskmisele tasemele või isegi üle selle. Osa lapsi on muutunud märgatavalt sotsiaalsemaks ja seda kinnitavad nii koolid kui peredki. 

Meiega liitus ta kohe alguses ehk siis kaks aastat tagasi ja tänaseks on tema olukord niivõrd hea, et kool on korduvalt lapse positiivset arengut kiitnud.

Ingrid Meerbachi, SPIN-programmi Pärnu koordinaator

 

SPIN-programmi Pärnu koordinaator tõi näiteks ühe Pärnu noore, kes programmiga alustades oli kodus arvutisse naelutatud ega huvitunud ümbritsevast. “Meiega liitus ta kohe alguses ehk siis kaks aastat tagasi ja tänaseks on tema olukord niivõrd hea, et kool on korduvalt lapse positiivset arengut kiitnud,“ ütles ta. 

Pärnu SPIN-programmis osalejaist poolele on see juba kolmas SPINi aasta, ülejäänud pool liitus programmiga mullu. “Noortele meeldib meie juures. Mitmedki on tundnud muret, et kui nad on põhikooli lõpetanud, kas me arvame nad siis programmist välja,” rääkis Meerbach. Ta lisas, et õnneks see nii ei ole ja nad saavad noortega edasi tegelda ka siis, kui nood on jõuavad gümnaasiumi või kutsekooli. 

SPIN-programmi suunavad lapsi enamjaolt üldhariduskoolid. Samuti on võimalik, et initsiatiiv programmiga ühinemiseks tuleb lapse sõpradelt, vanematelt või noorelt endalt. Kuna Pärnu SPIN-programmi kohad ei ole täis, võetakse uusi noori vastu novembri keskpaigani. “Siis on meil veel piisavalt aega, et jõuaksime ühiselt detsembris toimuvaks suureks jalgpalliturniiriks valmistuda,“ ütles Meerbach.

Programmi Pärnu koordinaatoriga saab võtta ühendust e-posti aadressil ingrid@spinprogramm.ee, vaadata tasub ka programmi kodulehte http://www.spinprogramm.ee

SPIN-programmi treeningud toimuvad Pärnu Tammsaare koolis. Jahedal ajal tehakse trenni võimlas ja kui ilmaolud võimaldavad, siis kooli väliväljakul. Treeninguid juhendavad Ingrid Meerbach ja sellest sügisest JK Vapruse treener Karl Pajula. Kui olukord nõuab, korraldatakse SPIN-programmi tegevusi distantsilt.

Programmi panustavad koolid, politsei, noortekeskused, tugi-, haridus- ja lastekaitsespetsialistid ning SPIN-programmi eestvedajad.

2021. aastal toetab Pärnu linn kohalikku SPIN-programmi 21 000 euroga, kaasrahastajad on Euroopa Sotsiaalfond ja siseministeerium. Programmi elluviimist toetavad veel UEFA Foundation for Children, Briti Nõukogu ja SA Heateo Mõjufond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles