Rikki läinud jäämurdja EVA asemel lõhub jääd Castor

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Elektroonilise rikke tõttu Pärnu sadama laevateel jäälõhkumise katkestanud jäämurdja EVA-316 asemel jõudis nädalavahetusel Tallinnast Pärnusse laevu abistama vedurlaev Castor.

EVA ütles töölepingu üles ööl vastu reedet ja Pärnu sadama sadamakapteni Riho Printsi sõnade kohaselt seiskus Pärnu laevateel jäämurdmine veidi kauemaks kui 48 tunniks, mistõttu viis laeva suunati naabersadamasse ja kahel kaubaalusel tekkis viivitus Pärnust väljasõiduga.

Printsi jutu järgi on veeteede ameti jäämurdjal EVA-316 tegemist elektroonilise rikkega, mis seda laeva on varemgi kimbutanud. Nüüd ootab EVA Pärnus Soome spetsialiste, kes aluse korda teeksid.

EVA asemele pealinnast saadetud firma PKL Castor abistab Pärnut väisavaid kaubalaevu, kuni EVA korda saab.

“Jäämassiiv ulatub Pärnu lahes Kihnu taha, mis on laevatee avatuna hoidmise seisukohalt kordi hõlpsam olukord kui mullu talvel, kui jää ulatus Irbe väinani ja laevadele tuli läbipääs rajada umbes 100 miili pikkusel teekonnal,” kirjeldas Prints jääolusid. “Tänavuse jää eripäraks on, et see tekkis Pärnu lahte küll hilja, see-eest väga kiiresti, olles nüüd kohati juba kuni 50 sentimeetri paksune.”

Sadamakapteni hinnangul jää teke praegu küll aeglustub, kuid kui ilm hakkab kevadiselt soojenema, võivad läänekaarest puhuvad tormituuled lükata jää ranniku suunas rüsisse ja see omakorda raskendab Pärnu sadamatee laevadele sõidukõlblikuna hoidmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles