Spetsialistid ja maanoored ei ole vallagümnaasiumide sulgemise ideega päri (1)

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Häädemeeste keskkoolis, mis jääb Pärnu kesklinnast 40 kilomeetri kaugusele, õpib palju noori valla kaugematest paikadest.
Häädemeeste keskkoolis, mis jääb Pärnu kesklinnast 40 kilomeetri kaugusele, õpib palju noori valla kaugematest paikadest. Foto: Aule Kink

Viimasel paaril nädalal on haridusministeerium endale tõmmanud tähelepanu kohalikele omavalitsustele gümnaasiumide sulgemise eest raha pakkumisega. Kohalikele omavalitsustele on see aga vastukarva ja vähemalt Pärnumaal ükski omavalitsus isegi ei kaalu ministeeriumi pakkumise vastuvõtmist.

Aga mida arvavad haridusministeeriumi initsiatiivist spetsialistid ja asjaosalised?

Alustame regionaalarengu vaatenurgast.

“Üsna paljudel ametnikel on jah jagada vaid kahanemissuuniseid,” nentis Tartu ülikooli regionaalplaneerimise dotsent ja Tartu ülikooli Pärnu kolledži direktor Garri Raagmaa. “Elu ei käi aga lineaarselt ja täna mitmel pool Eestis maaelanikkond kasvab.”

Pärnumaal on võetud sihiks kasvatada elanikkonda 100 000ni ja Raagmaa sõnutsi peaks see kiirraudtee tuleku, tuuleenergeetika ja tööstuse, aga ka puhke- ja hõbemajanduse (eakatele mõeldud tooted-teenused, eakate majandustegevus, toim) taastumise ja laienemisega olema kõigiti võimalik. “Tõsi on, et Pärnumaa maagümnaasiumid on vahepealsest väljarändest tulenevalt kriitilises seisus. Raha ja õpetajaid napib ning õppekvaliteet kannatab,” tunnistas ta siiski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles