93aastane hooldekodu elanik protestib piirangute vastu näljastreigiga (1)

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Salme Siimisker kohtus mullu 27. detsembril hooldekodu kohtumiste saalis oma 93. sünnipäeval sugulastega. Kui tavaliselt lubati kahe nädala jooksul 30 minutiks külla kuni kaks külalist, siis hällipäeva puhul pääses teda erandkorras õnnitlema neli lähedast.
Salme Siimisker kohtus mullu 27. detsembril hooldekodu kohtumiste saalis oma 93. sünnipäeval sugulastega. Kui tavaliselt lubati kahe nädala jooksul 30 minutiks külla kuni kaks külalist, siis hällipäeva puhul pääses teda erandkorras õnnitlema neli lähedast. Foto: Erakogu

Jaanuari lõpus keeldus Pärnu haigla Ravi tänava õendus- ja hoolduskeskuse 93aastane hoolealune Salme Siimisker protestiks külastuskeelu vastu kogu toidust. Kuus aastat tagasi president Ilveselt aumärgi vastu võtnud naine peab protestipaastu kokku kümme päeva, et tõmmata tähelepanu hooldekodudes olevate inimeste õigustele.

Viimased neli aastat Ravi tänava õendus- ja hoolduskeskuses elanud proua on eluga hooldekodus üldjoontes rahul. “Ses suhtes on korras, et siin on puhas, pestakse ja hoolitsetakse. Töötajad on sõbralikud, neil pole lihtsalt aega. Tavaliselt kui midagi palun, siis pean ikka ootama,” rääkis tervisehäda tõttu voodisse aheldatud naine, kes mõistab hästi, et hooldajaid on vähe. “Nende palk on väike ja töö on raske, ega siia keegi tööle ei taha tulla,” mõtiskles ta.

Põhjus, miks naine streikima hakkas, on taaskehtestatud külastuskeeld: veebruari algusest saab hooldekodu elanikele tuua pakke, ent lähedasi külla ei lubata. Kui koroonapassi tulekuga on ühiskond vaktsineeritutele olnud üsna avatud ja vaktsineeritud ei pea eraldatud olema, siis kolm korda COVID-19 vastu kaitsepoogitud Siimiskeril tuleb hooldekodu suletud uste taga viibida.

Siimisker koroonat põdenud pole ja haigust ei pelga. “Kui vaktsiine pakuti, lasin süstid ära teha. Mulle see halvasti ei mõju, mu immuunsus on loomulikult küllalt kõrge – ma ei jää levivatesse nakkushaigustesse,” märkis Siimisker, kes ei nakatunud näiteks kõhugrippi ka siis, kui teised kodused haiged olid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles