Politsei sai Pärnus kätte suure koguse narkoainet

PP
Copy
Aprilli keskpaigas avastasid politseinikud Iklas Läti numbrimärgiga autost üle viie kilogrammi amfetamiini ja 260 grammi karfentanüüli.
Aprilli keskpaigas avastasid politseinikud Iklas Läti numbrimärgiga autost üle viie kilogrammi amfetamiini ja 260 grammi karfentanüüli. Foto: Lääne prefektuur
  • Kõigi kolme juhtumi osas alustati kriminaalmenetlus
  • Karfentanüül võib kergesti põhjustada üledoosi või surma
  • Narkootikume vedasid Läti kodakondsusega mehed ja naine

Tänavu kevadel on politseinikud Pärnus tabanud mitu narkootikumide vedajat ja kätte saanud amfetamiini, karfentanüüli, kokaiini.

12. mail pidasid tollitöötajad Iklas kinni Läti numbrimärgiga Mercedese, mille puhul oli põhjust arvata, et selle autoga võidakse Eestisse tuua narkootilist ainet. Läbiotsimisel leiti sõidukist 570 grammi hallikasbeeži ainet, mis sisaldas karfentanüüli.

Sama päeva õhtul pidasid politseinikud Pärnus kinni teisegi Läti registrimärgiga sõiduki, kust nad leidsid kilepakendi 235 grammi kokaiiniga.

Kuu varem, 15. aprillil avastasid politseinikud Iklas piirikontrolli tehes Läti numbrimärgiga Volvost üle viie kilogrammi valget pulbrit. Ekspertiis tegi kindlaks, et tegemist oli amfetamiiniga. Samuti leidsid politseinikud samast sõidukist 260 grammi karfentanüüli.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo juht Margus Raspel avaldas, et kõigi kolme juhtumi puhul vedasid narkootikume Läti kodakondsusega mehed, kes peeti kuriteos kahtlustatavana kinni. 

Hiljem arreteeris politsei 15. aprillil autost leitud narkootikumidega seoses veel ühe lätlanna, keda kahtlustati samuti narkootikumide Eestisse toomises. Kõik neli Läti kodanikku on praeguseks kohtu loal vahi alla võetud.

Narkootiliste ainete sihtpunkt ei olnud Pärnu, need pidid jõudma teistesse Eesti paikadesse, kuid õnneks saime need enne ringlusse jõudmist kätte.

Margus Raspel, Lääne prefektuuri kriminaalbüroo juht

“Nende narkootiliste ainete sihtpunkt ei olnud Pärnu, need pidid jõudma teistesse Eesti paikadesse, kuid õnneks saime need enne ringlusse jõudmist kätte,” lausus Raspel. Lisades, et karfentanüül on ülikange ja ohtlik narkootiline aine, mis Eestis levib enim Harju- ja Ida-Virumaal.

Raspel selgitas, et karfentanüül on sünteetiline aine, mis on üks fentanüülist saadavaid ühendeid. “Seetõttu on karfentanüül väga kiiresti psüühilist ja füüsilist sõltuvust tekitav aine, mis võib kergesti põhjustada üledoosi või surma. Selle aine turult eemaldamisega päästame päriselt elusid. Politsei teeb selle nimel tööd edasi, lõhkumaks narkokurjategijate ja -vahendajate gruppe ja takistamaks nii narkootiliste ainete jõudmist Eestisse,” kinnitas kriminaalbüroo juht.

Viimastel kuudel kätte saadud karfentanüülist oleks piisanud narkojoobe tekitamiseks 230 000 inimesele.
Viimastel kuudel kätte saadud karfentanüülist oleks piisanud narkojoobe tekitamiseks 230 000 inimesele. Foto: Lääne prefektuur

Lääne ringkonnaprokuratuuri prokuröri Liisa Nuudi väitel teevad õiguskaitseasutused alatasa tööd, et kurjategijate tuluallikad ära kaotada. “Kuritegevus ei tohi kellelegi kasumlik olla, sest vaid siis kaob initsiatiiv sellega tegelda. Seda enam, et niivõrd ohtlike narkootiliste ainetega põhjustatakse reaalne oht inimeste tervisele ja elule,” selgitas Nuut.

Viimastel kuudel kätte saadud karfentanüülist piisanuks prokuröri sõnutsi narkojoobeks 230 000 inimesele ja seda müües võinuks kriminaaltulu küündida üle kahe miljoni euro. “See on Eesti väiksust arvestades hirmuäratav, sest järelikult peab nii ohtlike ainete järele siin nõudlus olema,” märkis Nuut.

12. mail ja 15. aprillil kätte saadud karfentanüül.
12. mail ja 15. aprillil kätte saadud karfentanüül. Foto: Lääne prefektuur

Kõigi kolme juhtumi suhtes on alustatud kriminaalmenetlust, mida juhib Lääne ringkonnaprokuratuur ja korraldab Lääne prefektuuri kriminaalbüroo.

Kahele mehele ja ühele naisele on esitatud kahtlustus suures koguses narkootiliste ainete ebaseaduslikus käitlemises grupis. Selle eest võib kohus süüdimõistmisel karistada kolme- kuni 15aastase vangistusega.

Üht meest kahtlustatakse suures koguses narkootiliste ainete ebaseaduslikus käitlemises, mille eest saab ta mõista üheks kuni kümneks aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles