Toimetulekutoetusi makstakse rohkem, riik annab lisaraha

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Toimetulekutoetuse saajate hulk on kahekordistunud, kuna valitsus tõstis suvel toimetuleku piiri.
Toimetulekutoetuse saajate hulk on kahekordistunud, kuna valitsus tõstis suvel toimetuleku piiri. Foto: Urmas Luik

Valitsus jagab kohalikele omavalitsustele toetusfondist ühtekokku 12,6 miljonit eurot toimetulekuraskustes inimeste toetuseks, mis teeb keskmiseks pea 160 000 eurot omavalitsuse kohta.

Toimetulekuga hädas olevate inimeste toetamise kõrval on see raha ette nähtud ka rahvastikutoimingute kuludeks ning asendus- ja järelhooldusteenuse korraldamiseks.

Riigihalduse ministri Riina Solmani sõnutsi on omavalitsustel tänavu aasta esimese pooles toimetulekutoetuse maksmiseks kulunud 89 protsenti raha rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. “Omavalitsustele on langenud suur koormus Ukraina sõjapõgenike abistamisel,” nentis Solman. Ühtlasi tõstis riik juuni algusest toimetuleku piiri 150 eurolt 200 eurole, mis tähendab, et toetust vajavate perede arv kahekordistus ja seetõttu pidaski valitsus vajalikuks anda omavalitsustele kulude katteks 10,5 miljonit eurot juurde.

Omavalitsustele on langenud suur koormus Ukraina sõjapõgenike abistamisel.

Riina Solman, riigihalduse minister

Peale selle saavad omavalitsused 200 000 eurot Ukraina sõjapõgenike tõttu kasvanud rahvastikutoimingute kulude katteks ning veel 1,9 miljonit eurot asendus- ja järelhooldusteenuse toetuseks.

Pärnu linnavalitsuski tõstis juba selle aasta alguses toimetulekutoetuse arvestamisel arvesse võetavate kulude piirmäärasid poole võrra, mis tähendas, et rohkem inimesi sai toetust taotleda. Tänavu aasta alguses oli Pärnu linnale eraldatav toimetulekutoetuste summa 674 000 eurot, nüüd hakkab see olema mõnevõrra suurem.

Solmani kinnitusel on toimetulekutoetuse väljamaksmiseks omavalitsuste kasutuses kokku 37,6 miljonit eurot, millest 19 miljonit on esimesel poolaastal juba kulunud. “Vajadusel anname aasta lõpus raha kuludeks juurde,” lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles