Tori kaalub sõjas hukkunute ümbermatmiseks kaht kalmistut

Pärnu Postimees
Copy
Teises maailmasõjas hukkunute ühishaud Toris.
Teises maailmasõjas hukkunute ühishaud Toris. Foto: Kultuurimälestiste register

Sõjahaudade kaitse komisjon tunnistas kaks Tori valla sõjahauda ebasobivas kohas asuvaks ja tegi kaitseministrile ettepaneku anda välja käskkiri säilmed ümber matta.

Tori vallavalitsuse teatel on veel lahtine, kuhu säilmed ja hauatähised ümber maetakse, kaalukausil on kas Tori või Tammiste kalmistu.

Tori valda jääb teadaolevalt kolm sõjahauda koos hauamonumentidega. Üks haudadest asub Tori alevikus Pärnu maantee ääres, teine Niidu külas Are mõisa pargis ja kolmas Tammiste külas Randivälja teeääres. Tori alevikus asuv teises maailmasõjas hukkunute ühishaud on ajaloomälestisena kaitse all.

Augusti alguses saatis vallavalitsus sõjahaudade kaitse komisjonile ettepaneku ümber matta Tori alevikku ja Tammiste külla sõjahauda sängitatud isikute säilmed ja teisaldada monumendid ning asendada Are mõisa pargi hauatähis.

Kohaliku kogukonna liikmetelt saadud tagasiside põhjal ei pea vald Are mõisa pargis asuva haua säilmete ümbermatmist vajalikuks, sellegipoolest on avaldatud seisukohta, et hauatähise võiks asendada tagasihoidlikumaga.

Sõjahaudade kaitse komisjon tunnistas kaks Tori valla sõjahauda ebasobivas kohas asuvaks ja tegi kaitseministrile ettepaneku anda välja käskkiri säilmed ümber matta. Käskkirja allkirjastamise ja tööde etevõtmiseni läheb veel aega. Kuna omavalitsuste järjekord on pikk, siis sel aastal ilmselt ümbermatmiseni ei jõuta.

Ümbermatmist korraldab sõjamuuseum ja selle detailidest hakkab mäluasutus vallavalitsusega rääkima, kui on selgunud täpne ajakava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles