Väike õlitilk talvises meres põhjustab linnu surnuks külmumise

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Linnuvaatluseks sobivaid torne on Pärnumaa rannikul hulgi, talvel tuleb aga veelinnuseireks leida koht, kus meri on jäävaba.
Linnuvaatluseks sobivaid torne on Pärnumaa rannikul hulgi, talvel tuleb aga veelinnuseireks leida koht, kus meri on jäävaba. Foto: Lilli Tölp

Eesti ornitoloogiaühing kutsus jaanuari teisel nädalavahetusel linnuhuvilisi appi veelinde vaatlema. Ornitoloogid ise tegid merelindude talvist seiret traditsiooniliselt kogu näärikuu, kokkuvõtted võtavad veel aega, ent üldine pilt on selge.  

Talvel on veelindude seireks kindel põhjus, nimelt talvituvad Läänemeres põhja poolt tulnud, lahtist vett ja merepõhjast sobivat ninaesist otsivad linnuliigid. Seire tulemuste alusel saab teha järeldusi, kuidas inimasustusest kaugel vees elavate liikide populatsioonide käsi käib. Vaatlusel olid luubi all muidugi ka kohalikud veelinnud, kes siit ära ei lenda ja söögipoolise hangivad kaldamudast.

Mida külmem talv, seda rohkem on jääd ja sobivad “restoranid” jäävad kaugemale avamerele. Avamerelinnud, nagu aulid, vaerad ja kaurid, peavad toidu hankimiseks sukelduma veepõhja, kust nokavahele haaratakse karbilisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles