Linn paneb majade restaureerimisele õla alla

PP
Copy
Mullu toetas Pärnu linn Eliisabeti kiriku katuse jätkutöid 35 000 euroga.
Mullu toetas Pärnu linn Eliisabeti kiriku katuse jätkutöid 35 000 euroga. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsuselt saab aprilli alguseni taotleda kuni 10 000 euro suurust restaureerimistoetust, et säiliksid riikliku kaitse alused hooned ja miljööpiirkonnad.

Toetuse eesmärk on teadvustada, kaitsta ja säilitada Pärnu arhitektuuripärandit, sealhulgas riikliku kaitse all  kinnismälestisi, usundiloolisi hooneid, linnaehituslikku eripära ja ajalooliselt väljakujunenud miljööpiirkondi.

Pärnu linnavalitsuse arhitekti Kadri Karjuse kinnitusel kehtivad kõigi toetatavate objektide puhul samad restaureerimispõhimõtted: säilitada tuleb algupärane arhitektuurne lahendus lähtuvalt hoone algsest ehitusprojektist ning ehitisele iseloomulikud ja väärtuslikud detailid koos materjalikasutusega.

Raha saab taotleda nii avariiolukordade kõrvaldamiseks, arhitektuuridetailide nagu rõdude, treppide ja piirete, samuti uste ja akende restaureerimiseks. Toetust ei anta hoone interjööridetailide taastamise ega ümberehitamise tarvis.

Toetust saab kuni 10 000 eurot või kuni pool töö maksumusest. Kirikute puhul võib summa olla suurem. Näiteks mullu toetas linn Eliisabeti kiriku katuse jätkutöid 35 000 euroga.

Kokku maksis linn 2022. aastal restaureerimistoetustena välja 100 000 eurot, tänavu on linnaeelarves arvestatud sama summaga.

Pärnu linnaga liitunud Paikuse, Audru ja Tõstamaa osavallas ei ole kehtivate üldplaneeringutega määratud miljööväärtusega alasid, toetust saavad taotleda osavaldade kirikuhoonete ja riikliku kaitse aluste kinnismälestiste omanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles