President ütles Lääneranna koolide sulgemise suhtes sõna sekka (7)

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
President Alar Karis ütles aastapäevakõnes, et vallad vajavad riigi abi: mõnikord head nõu, teinekord ka raha.
President Alar Karis ütles aastapäevakõnes, et vallad vajavad riigi abi: mõnikord head nõu, teinekord ka raha. Foto: Mailiis Ollino

Pärast seda kui Lääneranna vallavolikogu oli vastu võtnud otsuse sulgeda Lõpe ja Metsküla kool, meenutas Eesti Vabariigi president Alar Karis Facebooki postituses oma selleaastast iseseisvuspäeva kõnet, kus ta rääkis maaelu hääbumisest.

“Meile meeldib öelda, et riik peab jõudma iga oma kodanikuni. Nüüd aga näeme, kuidas paljudes kohtades kerkib mure Eesti olulise kultuurilise vereringe ehk rahvamajade, raamatukogude ja väikekoolide kestmise pärast,” ütles president Karis aastapäevakõnes.

Riigipea nentis, et valdades jääb vähemaks inimesi ja maksuraha, autostunud kodanikud käivad linnas tööl ja poes, panevad lapsed linnakooli. “Elu maal tõmbubki kokku. Nii on,” möönis ta.

Presidendi sõnutsi viib raamatukogude, rahvamajade ja väikekoolide kinnipanek meid kohalike omavalitsuste tugevuse ja viletsuse juurde. “Vallad vajavad siingi riigi abi: mõnikord head nõu, teinekord ka raha. Omavalitsuste hakkamasaamine, elu väljaspool Tallinna ja Tartut ja nende lähiümbrust peaks olema uue riigikogu ja valitsuse üks tähtsamaid teemasid,” sõnas Karis. “Mõne üksiku linna riigina jääks Eesti kiiva ja kängu.”

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles