Tasuta loodusretked viivad kodumaa kauneid paiku avastama

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
Hiljuti läbis Rannametsa–Tolkuse õpperada uuenduskuuri.
Hiljuti läbis Rannametsa–Tolkuse õpperada uuenduskuuri. Foto: Mailiis Ollino

Eesti looduse päeva puhul korraldab riigimetsa majandamise keskus (RMK) alates 12. augustist terve nädala jooksul ligemale 40 retke, et tutvustada huvilistele Eestimaa kauneid paiku ja loodusväärtusi.

Retked toimuvad 12.–19. augustini ja neil kõigil saavad huvilised tasuta osaleda. Oodatud on nii kohalikud elanikud kui puhkust veetvad siseturistid, ent piiratud kohtade arvu tõttu tuleks end kirja panna veebilehel loodusegakoos.ee.

Retkedel saab tutvuda soo- ja niidukoosluste taastamisega, külastada kala- ja ebapärlikarbikasvatust, tutvuda elupaikade taastamisega jõgedel, osaleda koos kalateadlasega katsepüügil või matkata filmi “Viimne reliikvia” radadel. Mitmekülgses valikus on ka õhtu- ja öömatku.

Loodusretked Pärnumaal

  • 16.08 – Nigula raba
  • 16.08 – Nedrema puisniidud
  • 18.08 – “Linnunimega taimed meie looduses”
  • 19.08 – “Üle luite rappa”
Allikas: RMK

Looduskaitsetöödest riigimaadel moodustabki mahukaima osa sooelupaikade, niitude ja karjamaade taastamine. Viimastel aastatel on RMK senisest rohkem keskendunud ka siseveekogudele ja on alustanud näiteks kalade ja muu vee-elustiku liikumist takistavate inimtekkeliste paisude eemaldamist.

“Teeme looduskaitsetöid ikka selleks, et säilitada või parandada Eestile omaste koosluste ja liikide seisundit,” märkis RMK juhatuse liige, looduskaitse valdkonda juhtiv Kristjan Tõnisson. “Juhendajaga retked on suurepärane võimalus oma silmaga näha  ja kõrvaga kuulda, mida meie loodusväärtuste seisundi heaks on tehtud.”

Eesti looduse päev on seotud Eesti esimese looduskaitseala, Vaika linnukaitseala asutamisega 14. augustil 1910. RMK eestvõttel on seda päeva tähistatud 2018. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles