Galerii Kuri käsi ja kahtlane suurpõleng on hävitanud paari nädalaga 150 000 euro eest loomasööta

Copy

Kuidas Lihula äärelinna lähimatest majadest linnulennult umbes 300 meetri kaugusel Hälvati külas asuva osaühingu Beefland heinapallihunnik eile öösel põlema läks, on nii veisefarmi omaniku kui laudakompleksi tööliste sõnutsi müstika. Peamise versiooni järgi võttis umbes 1500 heinarulli tuld kellegi kurja käe läbi.

Kui heinarullide auna põlengut eile varahommikul kella viie ajal märgati ja tulekahjust häirekeskusele teada anti, olid leegid juba kõrgel ja paistsid kaugele. See tähendab, et süttima pidid rullid märksa varem, sest 30 meetri pikkune ja 15 meetri laiune heinapallihunnik ei mattu tulemerre mõne hetkega. Leekide levimine kogu aunale võtab ilmselt kümneid minuteid. Arvatavasti läks aun põlema keskelt ja tuli levis sealt mõlemale poole.

OÜ Beeflandi omanik Mika Pieti arvas, et hein läks põlema süütamisest, ja oma kahtlusest andis ta teada politseilegi. Omaniku sõnutsi pole tal küll ühtegi tõendit, mis süütamist vettpidavalt kinnitaksid, aga heinapallide iseeneslikku põlemaminekut ta ei usu.

“Seda, et pallid hakkasid seest niiskuse tõttu kuumenema, ei saanud olla, sest tegemist oli mullu niidetud heinaga ja rullid seest kuivad. Need heinapallid olid saanud ainult vihma, ja kui nad olid niisked, siis vaid pealt,” väitis Pieti. “Kui isesüttimist kahtlustada, tekib küsimus: miks hein läks põlema just nüüd, mitte varem? Selliseid heinahunnikuid on nii kõikjal Eestis kui mujal Euroopas. Kui nad ise sütiksid, peaks kogu aeg kusagil midagi põlema.”

Omaniku jutu järgi oli auna laotud eelmise aasta hein, mis oli mõeldud ligemale 250pealisele veisekarjale nii allapanuks kui söödaks. See oli eelseisva talve varu. Heina hävimisest tekkinud kahju on omaniku esmaste arvestuste kohaselt 30 000 – 50 000 eurot.

“See on esialgne ja väga umbkaudne hinnang. Täpset numbrit ma öelda ei oska,” lausus Pieti. “Osal rullidel oli kate peal ja seal oli väga korralik hein. Pean uurima, mis hein sel aastal maksab ja kas seda on üldse saada, kuna heinategemisel on olnud hästi keeruline aasta.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles