Järelvaadatav Eksperdid räägivad kliimamuutustest ja nende mõjust Pärnumaale

Pärnu Postimees
Copy
Üha süvenev probleem linnades on kuumasaared.
Üha süvenev probleem linnades on kuumasaared. Foto: Pärnu Postimees

Pernova loodusmajas toimuval Euroopa Komisjoni projekti «Regions4Climate» seminaril on luubi all kliimamuutused ja nende mõju Pärnumaale ning otsitakse viise, kuidas luua kliimakindlat maakonda.

Üha süvenev probleem linnades on kuumasaared – alad, kus hoonestus, asfalt ja muud pinnakatted tõmbavad päikesepaistelistel päevadel ligi rohkem soojust ning kipuvad üle kuumenema. Kuumalained on üks peamisi tulevikukliima ohte, mida oleme kogenud ka Eesti viimaste aastakümnete suvedel. Kuumalained muutuvad prognooside järgi sagedasemaks ja soojussaare efekti tõttu on intensiivset kuuma iseäranis raske taluda linnades. See mõjutab eriti haavatavamaid gruppe, näiteks kroonilised haiged, väikelapsed ja eakad, kellel suureneb haigestumise ja suremuse risk. Näiteks tervise arengu instituudi andmete järgi suri 2021. aasta juunis ja juulis Eestis 250 inimest rohkem kui aasta varem samal ajal. Tol aastal hüppeliselt kasvanud suremuse peamise põhjusena tõi instituut esile koroonapandeemia ja suvise kuumalaine.


«Regions4Climate» projektiga on Pärnu linna ja lähiümbrusesse paigaldatud ligikaudu 50 ilmaandurit, mis annavad põhjaliku ülevaate piirkonna mikrokliima kohta. Need andurid, millest enamik asub Pärnu linnas ja mõni Tori vallas, mõõdavad temperatuuri ja suhtelist õhuniiskust, võimaldades reaalajas jälgida temperatuurierinevusi eri piirkondades, sealhulgas rohe-, hoonestatud aladel ja mere ääres.

Peale kliimamuutuste ja nende mõjude räägivad eksperdid seminaril «Regions4Climate» projekti ilmaandurite võrgustikust ja esimestest tulemustest, Pärnu linna kliima- ja energiakavast ning Pernova loodusmaja tegevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles