Poola minister: EL ja NATO võivad laguneda

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikuplatvormi partei liige Radoslaw Sikorski oma erakonna kampaaniabussi roolis. Praegu on Sikorski mures, et Poola võib Venemaaga üksi silmitsi jääda.
Kodanikuplatvormi partei liige Radoslaw Sikorski oma erakonna kampaaniabussi roolis. Praegu on Sikorski mures, et Poola võib Venemaaga üksi silmitsi jääda. Foto: Reuters

Poola välisminister Radoslaw Sikorski on öelnud, et Euroopa Liit võib kokku kukkuda ja USA lahkuda NATOst, jättes Poola üksinda silmitsi üha pealetükkivama Venemaaga.

Poola välisminister kirjeldas ”musta stsenaariumi” kõnes oma riigi parlamendi liikmetele 29. märtsil ehk ajal, kui ELi ülejäänud liidrid kinnitasid, et halvim osa rahanduskriisist on möödas.

USA tüdimus Euroopast

Märkides, et USA on juba praegu rohkem huvitatud Vaikse ookeani regioonist kui Euroopast ja ELi riigid muutuvad aina omakasupüüdlikumaks, kujutas Sikorski tulevikku, kus avatud piirid ja tööjõu vaba liikumine on lõpetatud, ELi eelarvesse laekub järjest vähem raha ning tähtsad projektid on kokku rullitud.

”Väsinud kaitse-eelarvete kitsidusest ja Euroopa üldisest ebaefektiivsusest, lahkub USA NATOst. Läänest jääva tühimiku täidab ida poolt Venemaa ja Aasias Hiina. Kriisid muutuvas Araabia maailmas jätkuvad, kuid Euroopa ei anna enam head eeskuju. Kus on selles mustas visioonis Poola? Jäetud omapead Euroopa ääremaale letargiasse. Hädas lõpetamata ajakohastamisega ja ilma rahvusliku julgeoleku tugevast baasist,” rääkis Sikorski.

Sikorski iseloomustas riske, et õigustada suuremat suveräänsuse loovutamist Brüsselile ”kestva poliitilise liidu” loomiseks. Ta kinnitas, et Poola soovib liituda euroga, kuid priisanud riigid, nagu Kreeka, peavad maksma täishinna.

Ei saa Poola läbi ilma Saksa …

”Erinevalt Poolast riskivad riigid, mis jätsid hooletusse reformid, elasid üle oma võimete, rahastasid üliheldelt sotsiaalhoolekannet ja pensionisüsteeme ning kaotasid turgude usalduse, nüüd kontrolli kaotamisega oma rahandus- ja majanduspoliitika üle,” hoiatas Sikorski. Ta rõhutas, et ühelgi riigil pole õigust elada teiste kulul.

Minister loetles Poola tippliitlased nii ELis kui sellest väljas. ”Meie kõige tähtsam partner Euroopas tänu kaubasidemete ulatusele, kuid üha enam sarnase majanduskultuuri ja poliitiliste kontseptsioonide poolest on Saksamaa. Raske on ELis suruda midagi läbi Saksamaata,” tunnistas Poola välisminister.

Sikorski ütles, et Prantsusmaa on hakanud tunnistama Poola panust Euroopa juhtkonna tugevdamisel. Minister ei saanud jätta kiitlemata, et Poola viieaastased võlakirjad on odavamad kui Prantsuse omad.

Sikorski märkis, et Poola töötab käsikäes Rootsiga, et reformida endisi sovetiriike, ent lausus karme sõnu Ühendkuningriigi ja Ungari aadressil.

Sikorski väljendas Poola pettumust, et Ühendkuningriik ei taha osaleda ELi ühise kaitsevõimekuse ülesehitamisel, ja soovitas, et ELi ühiskaitset pooldavad riigid kasutaksid tiheda koostöö klauslit Lissaboni lepingust, minemaks edasi.

Poola välisminister ütles Ungarit kritiseerides, et Ungari kannab peaminister Victor Orbani parempoolsete reformide tõttu vastutust kogu regiooni maine eest, mis puudutab demokraatlike normide austamist.

… ja Ukrainata

Väljaspool ELi on Sikorski arvates Poola tähtsaim partner Ameerika Ühendriigid.

Minister lisas, et Poola jätkab tööd ajaloolise leppimise poole Venemaaga, kuid Ukraina väljatõmbamine Venemaa mõjusfäärist on isegi olulisem.

”Ukraina jääb meie tähtsaimaks Atlandi strateegia väliseks partneriks. Oleme valmis teda toetama, kui Ukraina valib euroopaliku tee. Pöördume Ukraina võimude poole, et loodaks õiged poliitilised tingimused Euroopa Liiduga assotsiatsioonilepingu allakirjutamiseks ja jõustamiseks,” kõneles Sikorski.

Radoslaw Tomasz Sikorski

* Sündinud 23. veebruaril 1963, Poola poliitik, ajakirjanik ja politoloog.

* 1970ndate lõpus osales üliõpilaste protestiliikumises. Pärast sõjaseisukorra kehtestamist emigreerus 1981 Ühendkuningriiki. Õppis Oxfordis. 1984. aastast Briti kodakondsus.

* 1986–1989 Spectatori ja Observeri korrespondent Afganistanis, Angolas, Jugoslaavias.

* 1988 pälvis fotode eest World Press Photo auhinna.

* 1990–1991 The Sunday Telegraphi Poola korrespondent.

* 1992 lühikest aega Poola asekaitseminister.

* 1998–2001 Poola asevälisminister.

* 2005–2007 Poola kaitseminister.

* 16. novembrist 2007 Poola välisminister.

* Abielus Ameerika ajaloolase ja ajakirjaniku Anne Applebaumiga, kaks last.

* Nimetanud Nord Streami gaasijuhet uueks Molotovi-Ribbentropi paktiks.

Allikas: Wikipedia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles