Riik toetab üleujutuse riskialasid seitsme miljoni euroga (1)

Annika Auväärt
, ajakirjanik
Copy
Jaanuaritormi tagajärjed Pärnus 2005. aastal. 
Jaanuaritormi tagajärjed Pärnus 2005. aastal. Foto: Ants Liigus

Lääne-Eesti vesikonnas on riskipiirkonnad Pärnu ja Sindi linn, Võiste, Häädemeeste ja Virtsu alevik. Vähendamaks üleujutuste kahjulikke tagajärgi, on vee-ettevõtetel, kohalikel omavalitsustel ja maakondlikel omavalitsusliitudel võimalik taotleda toetust.

Toetuse abil saab kindlustada kaldaid ja rekonstrueerida kraave, aga ka taastada kuivendatud alade veerežiimi, tervendada veekogusid ja taastada lammialasid ehk veekogu madalamaid kaldaalasid, kuhu vesi saab suurvee korral voolata.

Üleujutus võib Eestis tekkida eelkõige rannikualadel. Merelt tulevate tormidega on ohustatud näiteks Pärnu, Haapsalu, Kuressaare ja Tallinn. Pärnus ja Haapsalus ületas meri kriitilise taseme viimati 2015. aasta detsembris. Linnatänavatele tungiv meri ohustab inimesi, takistab liiklust ja kahjustab vara.

Siseveekogudest võib Sindis üle kallaste ajada Pärnu jõgi, Tartus Emajõgi või Võru linnas Tamula järv.

Tori valla keskkonnanõunik Kärt Linder ütles, et aprilli keskel avaneva kliimaministeeriumi meetme suhtes ei ole vald veel seisukohta võtnud. Küll on riigil plaanis ühe teise meetme abil rajada Sinti veetaseme jälgimiseks automaatne seirepost ja alarmsüsteem. 

Pärnu linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar sõnas, et linn on kindlasti meetmest huvitatud, kuid tingimusi teadmata pole võimalik öelda, kus seda raha kasutada saaks.

Keskkonnainvesteeringute keskus avab taotlusvooru 12. aprillil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles