Nädala persoonid Kaja ja Aleksei Lotman – looduskaitsjad Matsalu südames

Copy
Ametlikult 35 elanikuga Matsalu küla on Lotmani pere rahupaik, kust eemal ollakse nii vähe kui võimalik.
Ametlikult 35 elanikuga Matsalu küla on Lotmani pere rahupaik, kust eemal ollakse nii vähe kui võimalik. Foto: Mailiis Ollino

Loode-Pärnumaal väikses Matsalu külas elavad Kaja ja Aleksei Lotman, kel seljataga 35 aastat tööd Eesti looduse heaks ja 44 aastat abielu. Kohtumine paariga Keemu sadama varjualuses kulgeb käsikäes suitsupääsukeste vidina ja nurmkana jalutuskäigu vaatlusega. Soojas õhkkonnas vesteldes selgub, et oma elu looduskaitsele pühendanuid ühendab veel ridamisi teemasid, olgu või valmisolek keerulisteks aegadeks, kodulembus või arusaam ilmaasjadest. 

Lotmanid kolisid Matsalu külla, kui Aleksei, keda pereringis Aleksiks kutsutakse, 1991. aastal rahvuspargi asedirektoriks kandideeris. Suurt lootust koht endale saada mees ei hellitanud, arvates, et valitakse keegi kohalikest. Läks teisiti ja perega Tartus elanud 31aastane Aleksei jättis töö ülikoolilinnas ja tuli ära Matsallu. Toonased töökaaslased kinkisid mehele purgi, millel silt “Tartu õhk”. Seesama anum on tänini pitseerituna alles.

Tagasi üles